IKEA: a fabútorhulladék jelentős része végzi égetőkben és lerakókban Magyarországon

Gazdaság, 2023.06.06

Magyarországon évente mintegy 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik, amelyből 3-5 ezer tonnát helyeznek lerakóba, és 14-19 ezer tonna kerül égetőkbe az IKEA friss tanulmánya szerint, amelyet a vállalat kedden juttatott el az MTI-hez.

A lakossági felmérésben a válaszadók többsége (54,6 százaléka) jelezte, hogy selejtezett le bútort az elmúlt egy év során. Ennek leggyakoribb oka az volt, hogy a bútorokat újakra cserélték (32,7 százalék), a bútorok elöregedtek (31,9 százalék) vagy megsérültek (25,8 százalék) - közölte Bálint Attila, az IKEA Magyarország fenntarthatósági felelőse.

A megkérdezettek közel egyharmada (27 százalék) eladományozza a fölöslegessé vált bútorait, és csak 6,8 százalék adja le egy újrahasznosító központban vagy hulladékudvarban. A válaszadók 18,9 százaléka online értékesíti, 13,5 százalékuk garázsban vagy pincében tárolja, 7,8 százaléka pedig kommunális hulladékgyűjtőbe vagy a mellé teszi ki a fölösleges holmikat - részletezte Bálint Attila.

Megjegyezte, csupán a megkérdezettek alig egy százaléka válaszolta, hogy visszaadja a bútort a gyártónak vagy az eladónak.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az embereket érdeklik a bútorok újrahasznosításának lehetőségei, és érdemes ilyen szolgáltatásokat működtetni - hangsúlyozta a szakember. Hozzáfűzte: az IKEA globális vállalást tett arra, hogy 2030-ra teljesen körforgásos vállalat lesz.

A bútorok második élete szolgáltatással az IKEA visszavásárolja a már fölösleges, használt IKEA bútorokat, így azok "második esélyt kaphatnak egy új otthonban" - áll a közleményben. Úgy vélik, a bútorhulladék-feldolgozó rendszer mellett nagy szükség lenne a hulladékképződést megelőző újrahasználati központokra is, amelyekből a tanulmány szerint jelenleg mindössze öt működik Magyarországon.

Az IKEA Magyarország a 2022-es pénzügyi évben 130 milliárd forint forgalmat ért el, amely csaknem húsz százalékos növekedés 2021-hez képest, az online értékesítés 34 százalékkal nőtt. Az áruházakban az előző évinél egymillióval több, nyolcmillió látogató fordult meg, a vásárlók száma pedig 3,5 millió volt. Az online vásárlás részesedése 21,6 százalék volt, az ikea.hu weboldal 12,7 millió egyedi látogatót regisztrált. Az IKEA Magyarország dolgozóinak száma tavaly 1730 volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!