ING: megtévesztően erős volt a monetáris dinamika májusban az euróövezetben

Gazdaság, 2020.06.26

Megtévesztően erős volt a monetáris dinamika májusban az euróövezetben. A szélesebb értelemben vett pénzmennyiség (M3) éves összehasonlításban 8,9 százalékkal bővült a belföldi hitelek erőteljes növekedésétől fűtve, ám ez a szám valójában inkább pénzügyi nehézségeket és az elővigyázatosságból történő takarékoskodás fokozódását tükrözte, semmint a gazdaság erősödését az ING holland bank gyorselemzése szerint.

Az Európai Központi Bank (EKB) pénteken közzétett havi jelentése szerint éves összevetésben 7,3 százalékkal nőtt a nem pénzügyi vállalatok hitelezése, gyorsult az ütem az áprilisi 6,6 százalékhoz képest. Az euróövezeti bankok lakossági hitelezése 3,0 százalékkal bővült májusban, csakúgy mint áprilisban.

A szűken értelmezett M1 pénzmennyiség, amely az azonnal felhasználható pénzt és a látra szóló betétek egyenlegét jelenti, 12,5 százalékkal nőtt májusban, enyhén lassult az ütem az előző havi 11,9 százalékhoz képest.

A tágabban értelmezett pénzmennyiség, az M3, amely az M1 mutató mellett tartalmazza a határidős betéteket és a takarékleveleket is, 8,9 százalékkal nőtt, gyorsult az ütem az áprilisi 8,2 százalékhoz képest. Elemzők 8,6 százalékos emelkedést vártak májusra. A májusinál erősebb ütemet, 9,3 százalékot legutóbb 2008 júliusában, a pénzügyi világválság kirobbanása előtt mértek.

Jóllehet az EKB rendkívül alkalmazkodó monetáris politikája által megteremtett laza pénzügyi feltételek nyilvánvalóan hozzájárulnak a hitelezés növekedéséhez, Peter Vanden Houte, az ING közgazdásza szerint hiba lenne a számokból a gazdaság erősödését kiolvasni.

Rámutatott: a koronavírus-járvány miatt a vállalatok lehívták a rendelkezésükre álló hitelkereteket, hogy nehogy készpénzhiányuk legyen a következő hónapokban. A nem pénzügyi vállalatok betétei éves szinten 17,6 százalékkal nőttek májusban az áprilisi 13,7 százalék után a likviditás felhalmozásának jeleként, miközben a banki felmérések arról tanúskodtak, hogy a befektetési célú hitelek iránti kereslet gyorsan csökken.

Hasonló a helyzet a háztartásoknál is: a munkaerőpi aci bizonytalanságokkal szembesülve sokan valószínűleg növelték a likvid eszközökben tartott elővigyázatossági megtakarításaikat. Ezt tükrözi, hogy a háztartások betétei 7,0 százalékkal nőttek májusban az áprilisi 6,7 százalék után.

"Egyesek az erős monetáris növekedési számokból feltehetően azt olvassák ki, hogy a következő években gyorsan erőre kap az infláció. De ez ne tévesszen meg senkit, a növekedés nagy része pénzügyi nehézségeket és a megtakarítások gyarapodását takarja. Jelenleg a pénzmennyiségek információs tartalma legalábbis nem egyértelmű, és inkább gyengeséget, semmit erőt jelez" - vélte az ING elemzője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!