Inkubátorházat adtak át Nagykállóban

Gazdaság, 2020.12.02

Több mint 661 millió forintos beruházással épült vállalkozói inkubátorház a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban, a száz százalékban európai uniós forrásból megvalósult fejlesztést szerdán adták át a Nyíregyháza mellett fekvő kisvárosban.

Inkubátorházat adtak át Nagykállóban Az eseményen Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány alatt felépített épület a jövőt szimbolizálja, hiszen a vírus időszakában nemcsak a munkahelyek megmentésével és megőrzésével, hanem a járvány utáni gazdasági időszakra való felkészüléssel is foglalkozni kell.

A város önkormányzata több mint 661 millió forint támogatást kapott arra, hogy a helyi kis- és középvállalkozásoknak megfelelő infrastruktúrát biztosítson, és elvégezze az ehhez szükséges ingatlanberuházást - ismertette. Schanda Tamás szavai szerint ebbe a fejlesztésbe az önkormányzat a 2200 négyzetméteres, saját tulajdonú telek biztosításával tette bele a saját részét, így készülhetett el a csaknem 1400 négyzetméteres csarnokterület és a hozzá kapcsolódó mintegy 200 négyzetméteres irodarész, valamint az épületeket kiszolgáló parkolók és kerékpártárolók.

A létesítmény remélhetőleg mielőbb fontos helyszíne lesz a helyi gazdasági életnek, és sok új, kreatív ötlet indul majd innen a megvalósítás útjára - tette hozzá az államtitkár.

Rámutatott: az innováció kiemelt fontosságú az ország jövője szempontjából, az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott gyógyszeripar és az egészségügy mellett minden ágazatban szükség van az új ötletekre, a gyors megújulásra és a fejlődés képességére.

Csak azok a cégek tudnak megfelelő módon működni és továbbműködni, amelyek belső folyamataikat, termékeiket és szolgáltatásaik palettáját úgy tudják megváltoztatni, hogy azokra az új körülmények között is meglegyen a kereslet - rögzítette Schanda Tamás.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, a nyírbátori választókerületben 104 beruházást támogattak a Terület- és településfejlesztési operatív programon (Top) keresztül, ebből 80 beruházás már elkészült, a 15,7 milliárd forint összértékű fejlesztések még hátralévő beruházásait pedig a jövő év folyamán fogják átadni.

A nagykállóihoz hasonló iparterület-fejlesztés Nyírbátorban és Nyírbogáton valósul meg, 1,5 milliárd, illetve 350 millió forint értékben - tette hozzá a képviselő.

A Top következő hétéves fejlesztési ciklusa 2021-től Versenyképes Magyarországért operatív program (VMop) néven indul el, amit a megyei önkormányzat gondoz majd - mondta a testület közgyűlésének kormánypárti elnöke az átadón. Seszták Oszkár hozzátette, a VMop keretösszege az összes operatív program forrásának húsz százalékát teszi ki, ami jelzi, hogy a kormány fontosnak tartja a vidéki Magyarország fejlesztését.

A remények szerint a jövő év elején megjelennek az első pályázatok, emellett elindul egy projektelőkészítő alap, amely új eszköz lesz a megyei önkormányzatok kezében - fűzte hozzá.

Horváth Tibor, Nagykálló független polgármestere elmondta, az inkubátorház építésére elnyert pályázat tartalmazta az öt üzemcsarnok és három iroda kialakítását, illetve vásároltak egy multifunkciós rakodógépet és térkőgyártó gépet.

Jelezte, több betelepülni kívánó vállalkozással a napokban írják alá a bérleti szerződéseket.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Inkubátorházat adtak át Nagykállóban Inkubátorházat adtak át Nagykállóban Inkubátorházat adtak át Nagykállóban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!