Integritás Hatóság: huszonnégy pályázat érkezett a Korrupcióellenes Munkacsoport tevékenységében való közreműködésre

Gazdaság, 2022.11.25

Huszonnégy pályázat érkezett az Integritás Hatóság pályázati felhívására a Korrupcióellenes Munkacsoport tevékenységében való közreműködésre - közölte az Integritás Hatóság pénteken az MTI-vel.

Az Integritás Hatóság pályázatára a beadási határidő 2022. november 24. éjfél volt.

A tájékoztatás szerint a pályázatok feldolgozása és értékelése pénteken megkezdődött, hogy - a vonatkozó törvényi előírásban foglaltak szerint - a munkacsoport tíz nem kormányzati szereplőt képviselő tagját a hatóság igazgatósága 2022. december elsejéig kiválaszthassa.

A pályázók megoszlására vonatkozóan a feldolgozást követően tudnak pontos tájékoztatást, információt adni - írták a közleményben.

Korábbi tájékoztatás szerint a meghirdetett tíz pozícióra megfelelő tapasztalattal rendelkező és érdemi, személyes közreműködést vállaló szakemberek jelentkezését várták egyéni pályázat formájában, vagy valamely civil szervezet képviseletében.

A munkacsoport a hatóságtól független elemző, javaslattevő, véleményező és döntéselőkészítő feladatokat lát el, 21 tagja van: a hatóság elnöke mellett a nem kormányzati szereplőket és az állami szerveket tíz-tíz tag képviseli.

Minden tagot azonos jogok és kötelezettségek illetnek meg a munkacsoport működésével összefüggésben, beleértve az információkhoz való hozzáférést és a beavatkozási jogot. A testület tagjai, valamint az állandó és eseti jelleggel meghívottak a munkacsoportban végzett munkájukért díjazásban és költségtérítésben nem részesülnek.

A munkacsoport határozatlan ideig működik, és nem avatkozhat be a hatóság tevékenységébe; feladata a meglévő korrupcióellenes intézkedések vizsgálata és javaslatok kidolgozása, előterjesztése a korrupció megelőzésének és felderítésének javítását célzó intézkedésekre.

A testületnek az előbbi feladatok alapján éves jelentést kell készítenie, amely elemzi a korrupció és a korrupciós gyakorlatok kockázatait és tendenciáit, hatékony ellenintézkedéseket és bevált gyakorlatokat javasol a korrupciós kockázatok és korrupciós típusok megelőzésére, felderítésére és szankcionálására. Felméri továbbá a hatékony végrehajtást.

A testületi üléseket szükség szerint, de évente legalább két alkalommal tartják. A munkacsoport akkor határozatképes, ha tagjainak több mint fele az ülésen jelen van.

Az Országgyűlés október 4-én döntött arról, hogy autonóm államigazgatási szervként létrejön az Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!