Ismét lehet jelentkezni a Vodafone Magyarország Alapítvány innovációs pályázatára

Gazdaság, 2021.12.09

Ismét lehet jelentkezni a Vodafone Magyarország Alapítvány 15 millió forint összdíjazású innovációs pályázatára, az immár negyedik alkalommal meghirdetett Vodafone Digitális Díjra három kategóriában - digitális társadalom, esélyegyenlőség és fenntarthatóság - várják a pályázatokat 2022. március 10-ig - jelentették be online sajtótájékoztatón csütörtökön.

A díjat a digitalizációs pályázatok között példaértékű kezdeményezésnek nevezte Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára, a Vodafone Digitális Díj zsűrijének elnöke. Hozzátette: évről-évre az egész társadalmat foglalkoztató témaköröket jelölnek ki.

Magyarország a digitalizáció egyes területein az élen jár, különösen fejlett a hálózati infrastruktúra, azonban sok tennivaló van még a digitális készségek, az elektronikus ügyintézés, és a kisvállalati digitalizáció területén. Ebben a munkában a kormány számít a piaci partnerei, közöttük a Vodafone Magyarország együttműködésére is - mondta a helyettes államtitkár.

Szükség van jól képzett, innovatív gondolkodású informatikus és távközlési szakemberekre, a digitalizáció lehetőségeit kihasználni képes kutatókra-fejlesztőkre, akik a magyar gazdaság motorját képesek világszínvonalon működtetni - fejtette ki, hozzátéve: a díj pont ezért fontos, mivel olyan ötleteket ismertet meg, amelyek feltárják a digitalizáció még rejtett lehetőségeit.

A kategóriák között kiemelte: a digitális esélyegyenlőség témakör rávilágít arra, hogy egyéni és társadalmi szinten is felelősek vagyunk egymásért. A környezetvédelem és fenntarthatóság kategória pedig már évek óta szerepel a Vodafone Digitális Díj témái között.

Hangsúlyozta, hogy a digitalizáció az élet minden területén felmerülő problémára képes megoldást kínálni, jó kezekben, jó ötletek mentén valóban csodákra képes.

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója kiemelte: újra keresik azokat az innovátorokat, akik digitális innovációval megoldást kínálnak a társadalom legégetőbb kihívásaira. A pályázat első három évében 400 pályázat érkezett, a korábbi díjazottak azóta számos sikert értek el - fűzte hozzá.

"A digitális eszközök, a legújabb technológiák, mint az 5G, vagy a felhő alapú megoldások mind lehetővé tehetik, hogy jobb, fenntarthatóbb, biztonságosabb világban éljünk, ahol az esélyegyenlőség mindenkinek megadatik" - fogalmazott.

Az innovációs versenyre magánszemélyek, vállalkozások és nonprofit szervezetek egyaránt jelentkezhetnek - mondta Orbán Anita, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, az alapítvány kurátora. Jelezte, hogy folyamatosan követik a nyertes pályázókat, közülük a korábbi években 27 kapott pénzbeli támogatást vagy szakmai mentorálást. Hangsúlyozta: nem ötleteket, hanem kész megoldásokat várnak.

A pályaművek elbírálásában esélyegyenlőségi, befektetési, technológiai és fenntarthatósági szakértők vesznek részt. A zsűri elnöke ismét Solymár Károly Balázs, a hét tagú zsűri a pályázatok technológiai megvalósítása mellett azt is figyelni fogja, hogy milyen széles társadalmi csoport életére lesz hatással az adott innováció.

A digitális esélyegyenlőség kategóriában a hátrányos helyzetű csoportok felzárkózását és az esélyegyenlőséget elősegítő megoldásokat várnak, amelyek lehetővé teszik például elmaradott térségek számára a felzárkózást vagy például megteremthetik a nemek közti esélyegyenlőséget, vagy a fogyatékkal élők integrációját támogatják.

A digitális társadalom kategóriában olyan digitális megoldásokkal lehet nevezni, melyek valamely társadalmi csoport javát szolgálják, illetve megoldást nyújtanak többek között a következő témakörökben: elhízás, függőségek, mentális betegségek, szegénység, alapvető szükségletek kielégítése, közlekedés, hajléktalanság, élelmiszerpazarlás.

A környezetvédelem és fenntarthatóság kategóriában digitális zöld innovációkkal lehet nevezni, amelyek hozzájárulnak egy ellenállóbb, klímasemleges ökoszisztéma megteremtéséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!