Időjárás
meteoblue
TV műsor

ITM: a Nemzeti víziközmű-közszolgáltatási stratégia biztosítja az ágazat megújulását

Gazdaság, 2021.12.01

A kormány elfogadta a Nemzeti víziközmű-közszolgáltatási stratégiát (NVS), amely a víziközmű-szolgáltatás ellátásbiztonságát és műszaki-technológiai állapotának fenntartását, valamint a hálózat karbantartását és szükséges rekonstrukcióját garantálja - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán.

"Meghatároztuk azokat az irányokat, amelyek mentén az ellátásbiztonságot szem előtt tartva biztosíthatjuk a víziközmű-szolgáltatás fenntartható működését, elősegítjük az ágazat megújulását és a költséghatékonyabb működését is" - fogalmazott az államtitkár az ITM közleménye szerint

Hangsúlyozta, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a víziközmű-szolgáltatás színvonala folyamatosan, a lakosság számára is érezhető módon emelkedjen. Ma már a közműves ivóvíz-szolgáltatás a lakosság teljes köre számára elérhető hazánkban, a közműves szennyvízelvezetéssel ellátottak aránya pedig évről évre növekszik - írták.

A stratégia azokat a szükséges fejlesztéseket foglalja össze, amelyek eredményeképp létrejöhet egy olyan korszerű, ésszerű méretű és energia-hatékonyan működő víziközmű-hálózat, amely mind a környezet, mind pedig a magyar lakosság szempontjából előnyös, erőforráshatékony és fenntartható üzemeltetést tesz lehetővé - foglalta össze Steiner Attila a közlemény szerint.

Az intézkedések a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényben meghatározott területeket érintik, így többek között az ivóvíz, a szennyvíz és szennyvíziszap kezelését, a tűzivíz biztosítását, valamint a víziközmű-létesítmények fenntarthatóbb és biztonságosabb üzemeltetését. A stratégia egyúttal feljogosító feltételként is szolgál az Európai Bizottság számára a 2021-2027-es programozási időszak uniós forrásainak felhasználása érdekében - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!