ITM-államtitkár: a bérek növekedése komoly gazdasági teljesítményt tükröz

Gazdaság, 2022.01.25

Komoly gazdasági teljesítményt jelez az, hogy 10 százalékkal nőttek a bérek Magyarországon; a keresetek emelkedését számos kormányzati intézkedés támogatta - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán a friss statisztikai adatokat kommentálva.

Jó utat választott a kormány a járvány kitörésekor, hogy a munkahelyek megőrzésére és új állások létrehozására helyezte a hangsúlyt - húzta alá az államtitkár.

A fundamentumok rendben vannak, 4,7 millióan dolgoznak az országban, erre lehet alapozni a jövőben a bérek szempontjából is - jelentette ki.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölte: novemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 482 400 forint volt, 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az államtitkár kiemelte, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése felfelé tolta a magasabb béreket is, a keresetek növekedését ugyanakkor a 25 év alattiak szja-mentessége, a családi kedvezmények és munkaerőpiaci programok is segítették.

Megjegyezte, átlag feletti volt a bérek emelkedése a közszférában, a versenyszférán belül bizonyos tudományos területeken, a pénzügyi szektor egyes ágazataiban és az informatika területén. Eközben átlag alatt nőttek a fizetések a turizmus és a vendéglátás szektorokban, amelyeket a járvány továbbra is kedvezőtlenül érint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!