ITM: az építőiparban korábban még nem mértek a februárihoz hasonló növekedést

Gazdaság, 2019.04.15

Az építőiparban még soha nem mértek a februárihoz hasonló bővülést Magyarországon, rekordméretű volt a növekedés - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel annak kapcsán, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint idén februárban 48 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest.

A tárca kommentárja szerint az építőipari bővülés is jól tükrözi, hogy a magyar feldolgozóiparban egyre több beruházás valósul meg, és egyre kiterjedtebb infrastruktúra-hálózat épül ki Magyarországon.

A közlemény idézi György Lászlót, az ITM gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkárát, aki kiemelte: a gazdaság igényli az építőipar jelentős bővülését, sosem látott kereslet jelentkezik az ágazatban. A potenciális megrendelésállomány 2018 és 2023 között 25 ezer milliárd forint, ebből 15 ezer milliárdot tesznek ki az állami megrendelések. Az adatok azt mutatják, hogy az építőipari vállalatok sikeresek a megnövekedett kereslet kielégítésében - tette hozzá.

A kormány azért döntött az állami beruházásokat felügyelő beruházási ügynökség létrehozásáról, hogy az építőipari projektek hatékonyabban és jobb minőségben valósuljanak meg. Az ügynökség a minőség- és hatékonyságbiztosítás mellett ügyel majd a megrendelések időbeli "kisimítására" és ütemezésére is - fogalmazott az államtitkár.

György László hangsúlyozta, a számokból jól látszik, működik a kormány építőipari stratégiája. Fontos, hogy lehetőség szerint magyarok építsenek, vagyis a munka, a bér és a profit is magyar legyen.

Az ITM 2018-ban 16 milliárd forintot szánt a magyar építőipari kkv-k kapacitásbővítésére, idén pedig már kiírtak egy újabb 6 milliárd forintos forrást az építőipari vállalatok technológiai korszerűsítésére - jelezte az államtitkár.

A közleményben az ITM kiemelte azt is, hogy tavaly csaknem 18 ezer lakást vettek használatba, ami éves összevetésben 23 százalékos bővülést jelent. A lakásépítések növekedéséhez számottevően hozzájárult az otthonteremtési program kiszélesítése és a kedvezményes lakásáfa bevezetése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!