ITM: az Európai Innovációs Tanács új pályázatai támogatják az innovációt

Gazdaság, 2019.05.17

Új megközelítéssel támogatják a kutatókat és az innovátorokat az Európai Innovációs Tanács (European Innovation Council, EIC) pályázati konstrukciói, a következő két évben több mint 2 milliárd euró forrásból - mondta Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára pénteken, Budapesten.

Szigeti Ádám az Európai Bizottság Magyarországi képviselete és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közös tájékoztató rendezvényén kiemelte: az EIC a leginnovatívabb európai vállalkozásokat, startupokat segíti majd. A műszaki szempontból áttörést hozó, nagy üzleti potenciállal, gyors növekedési kilátásokkal rendelkező innovációk kifejlesztésére jelentős források állnak rendelkezésre - ismertette.

Szigeti Ádám az innováció alkalmazását a legfőbb versenyképességi tényezőnek nevezte. Európa számos jó találmánnyal, fejlesztéssel rendelkezik, ezek piaci bevezetésében ugyanakkor elmarad Kínától, Izraeltől, az ázsiai országoktól vagy az Egyesült Államoktól - mondta, hozzátéve: az EIC ezen szeretne változtatni, nagyobb részvételi arányt generálva.

Felidézte: az EU Horizont 2020 keretprogramjában az új pályázatok előzménye volt a kkv eszköz (SME Instrument) pályázat. Ebben a magyar cégek nagyon aktívak voltak, 88 cég nyert el támogatást. A kelet-európai régión belül ezzel a lengyelek után a 2. legsikeresebbek voltak a magyarok - mutatott rá. Az ország a régióban jól teljesít, de például Ausztriához képest lemaradásban van, ezen változtatni kell - vélekedett.

Patrick Child, az EB igazgatóhelyettese ismertette: a 2017-ben létrehozott új szervezet, az EIC új megközelítést vezetett be az innováció támogatásában, az innovátorok ötleteit bármikor fogadják. Közlése szerint a pályázatok elbírálását is felgyorsították, 4 hónapon belül meghozzák a támogatói döntést. 2018-ban 778 millió euró volt az EIC teljes költségvetése, akkor 450 millió euró értékű támogatásról döntöttek. A tanács megemelt költségvetése 2019-ben 1 milliárd euró, 2020-ban 1,2 milliárd euró - sorolta. Jelezte: 2021-2027-re 10 milliárd eurós költségvetésre tettek javaslatot.

A rendezvényen bemutatták az új pályázati lehetőségeket, és a pályázatokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat. A kiosztott tájékoztató szerint az EIC Pathfinder programjában az új koncepciók működőképességének igazolásához és a korai fázisú fejlesztéshez akár 4 millió eurót is elnyerhetnek a nemzetközi konzorciumban zajló projektek. Az Accelerator program az önállóan pályázó kkv-k bármilyen témában megvalósuló, piacközeli innovációinak felpörgetésére fordít két év alatt 1,3 milliárd eurót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!