ITM: az innovációs ökoszisztémában központi kérdés a kkv-k helyzetbe hozása

Gazdaság, 2021.10.22

A hazai innovációs ököszisztémában a kis- és középvállalkozások (kkv) helyzetbe hozása központi kérdés, ennek egyik kulcseleme, hogy a vállalkozások megfelelő információval rendelkezzenek - hangsúlyozta Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára pénteken, a Budapest Institute of Banking (BiB) ekkv online díjmentes képzés szektoronkénti digitalicójáról szóló új moduljának bemutató rendezvényén Budapesten.

Hozzátette, az ekkv díjmentes képzésben olyan online tartalmak találhatók, amelyen keresztül a vállalatok hozzájutnak az üzleti életben szükséges információkhoz, segíti őket a szemléletváltásban, fejlődésükben.

A helyettes államtitkár kiemelte, a felsőoktatási intézmények fejlesztésében központi szereplők a kkv-k, ezért olyan térségi, területi intézményrendszert alakítanak ki, ahol a vállalkozások számára megteremtik a tudáshoz való hozzáférést, és szolgáltatást vehetnek igénybe tevékenységükhöz.

Gulyás Tibor felidézte: a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a felsőoktatáshoz köthetően létrehozta a területi innovációs platform (tip) hálózatot, és a következő fejlesztési ciklusban is biztosítanak lehetőségeket a kkv-k elképzeléseinek megvalósítására.

Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő BiB Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az ekkv díjmentes képzést folyamatosan fejlesztik, eddig nyolc modulból lehetett tanulni, mostantől elérhetővé teszik a szektorok digitalizációját tartalmazó kilencedik modult, amely az agrárium, az alkatrészgyártás, az építőipar és a vendéglátás területén működő vállalkozásoknak tartalmaz információkat. Jelezte, hogy dolgoznak a fenntarthatóság témakörben is tananyag kidolgozásán, amelyet hamarosan közzétesznek.

Az ekkv képzést a vállalkozások regisztrációt követően vehetik igénybe, és saját idejükhöz igazítva, rugalmasan haladhatnak a tananyag elsajátításában.

Sebők Katalin, az NKFIH elnökhelyettese hangsúlyozta, az ekkv online felületen olyan tudást szereznek a vállalkozások az innováció területéről is, amely hozzájárul versenyképességükhöz. A hivatal pályázati rendszerében ösztönzi a vállalkozásokat arra, hogy éljenek a rugalmas, díjmentes képzési lehetőséggel - tette hozzá az elnökhelyettes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!