ITM: Magyarország és Törökország a kétoldalú kapcsolatok dinamikus fejlesztésében érdekelt

Gazdaság, 2019.06.26

Magyarország és Törökország a kétoldalú kapcsolatok dinamikus fejlesztésében érdekelt az ipar, a kutatás-fejlesztés és innováció területén is - állapította meg Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Mustafa Varank, a Török Köztársaság ipari és technológiai minisztere budapesti kétoldalú egyeztetésén szerdán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint.

Palkovics László elmondta, hogy a gyors technológiai változásokra az innováció a válasz. A kutatási és innovációs terület stabilitásához elengedhetetlen, hogy szervesen fejlődő ökoszisztéma épüljön ki - írta az ITM.

A magyar miniszter a fejlesztések eredményeit bemutatva felhívta a török fél figyelmét Magyarország két k+f+i zászlóshajójára, a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóintézetre és a zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpályára.

Palkovics László kifejtette, hogy Magyarország a világszínvonalú infrastruktúra kiépítése mellett megteremtette az önvezető autók közúti tesztelési lehetőségének jogi hátterét is. A tesztpálya környezetében a tervek szerint 2022-re 45 kilométer hosszú gyorsforgalmi út épül "okos" elemekkel kiegészítve.

A felek megállapodtak abban, hogy a magyar-török ipari vegyes bizottság szeptemberre várható következő üléséig beazonosítják az együttműködés lehetséges területeit, különös tekintettel a k+f+i-re, az energetikára, az ipar 4.0-ra és a mesterséges intelligenciára.

Palkovics László egy, az egyetemek, intézmények és cégek közötti együttműködést támogató közös alap létrehozását is javasolta török partnerének, aki a magyar-török gazdasági vegyes bizottság 6. ülése török tagozatának társelnökeként érkezett Budapestre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!