TV műsor

ITM: több ágazat teljesítménye biztosítja az ipar bővülését

Gazdaság, 2018.12.06

Több ágazat teljesítménye biztosítja az ipar bővülését: az élelmiszeripar, az építőipar, illetve az egészséggazdaságon belül is több olyan alágazat van, amely kimagaslóan teljesített októberben - mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

A KSH csütörtöki közlése szerint októberben 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 3,3 százalékos a növekedés. Az idei év első 10 hónapjában 3,4 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Az államtitkár szerint bár a járműgyártás, illetve az ahhoz kapcsolódó ágazatokban tapasztalható visszaesés többek között a Brexit-hatás miatt, ugyanakkor ezt több ágazat jó teljesítménye ellentételezi.

Elmondta, hogy jelenleg 4,4 millió foglalkoztatott van Magyarországon, folyamatos növekedés tapasztalható, hiszen egyre több betöltetlen munkahely van az iparban, a feldolgozóiparban. A feszessé váló munkaerőpiac több olyan jellegű hatással bír, amely a hatékonyságra, a termelékenységre, így a hazai ipar versenyképességére jelentősen hatnak. Ebben szerepe van az ipari digitalizációnak, az automatizációnak, a robotizációnak.

Kitért arra is, hogy a növekedési tendencia a jövőben is azoknak az ágazatoknak lesz köszönhető, amelyek képesek kompenzálni a járműipar csökkenését, a megrendelés-állományokra alapozva kellően stabil, hosszabb távú fejlődést tesz lehetővé. A beruházási ütemek növekedését nézve, amelyek kitartanak 2019-ben is, középtávon is megvan a növekedési potenciál a magyar iparban.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!