ITM: újra lehet pályázni a nyugat-balkáni régiót érintő klímavédelmi projektek támogatására

Gazdaság, 2021.06.23

Ismét elérhető az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányításával létrejött, a nyugat-balkáni régió klímavédelmi beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő tevékenységeit finanszírozó támogatási program, jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár - közölte a minisztérium az MTI-vel.

A program harmadik, 400 millió forintos keretösszegű felhívásának célja, hogy elősegítse a hazai üzleti szektor és a tudományos szféra szereplőinek részvételét az érintett országok éghajlatvédelmi fejlesztéseiben, a régió zöld átalakításában - írták.

A közlemény szerint Steiner Attila hangsúlyozta, hogy a kormány számára kiemelten fontos a magyar vállalkozások támogatása, amelyek a kezdeményezésnek köszönhetően beruházási lehetőségekhez férhetnek hozzá a térségben. Magyarország számára a Nyugat-Balkán stratégiai jelentőségű régió és a hazánkban összegyűlt, a zöldgazdasági átállással kapcsolatos tudás hatékonyan járul hozzá a nyugat-balkáni országok modernizációs és éghajlatvédelmi törekvéseihez.

A szerdán megjelent felhívás a magyar vállalkozásoknak, felsőoktatási intézményeknek és non-profit szervezeteknek nyújt lehetőséget, hogy támogatásban részesüljenek a célkitűzésekkel összhangban lévő beruházás-előkészítő, kapacitásfejlesztő és a piacra lépést segítő projektjeikhez - tették hozzá.

A támogatási programot már nemzetközi viszonylatban is elismerik. A két korábban megjelent nyugat-balkáni fókuszú felhívás keretében összesen 25 projekt kapott támogatást, az előkészített beruházások és programok összértéke megközelíti a 30-35 milliárd forintot. A többek között energetikai, vízgazdálkodási beruházásokat, valamint okos városi megoldásokat előkészítő projekteket a magyar kis- és középvállalati, valamint a tudományos szektor innovatív és versenyképes képviselői hajtják végre - emlékeztetett az államtitkár.

A kérelmeket a Nyugat-Balkáni Zöld Központ honlapján 2021. augusztus 6-ig lehet benyújtani - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!