IVSZ: szigorú előírások, magas megfelelési terhek hátráltathatják a mesterséges intelligencia fejlesztéseket

Gazdaság, 2023.05.17

Az indokolatlanul szigorú előírások és magas megfelelési terhek hátráltathatják a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztéseket, amelyek az új uniós szabályozás (AI Act) életbe lépése idézhet elő - ismertette az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) az MTI-vel szerdán.

Felidézik, hogy kétévi egyeztetés után készült el az MI felelős, etikus és biztonságos fejlesztésére, használatára és piacra kerülésére vonatkozó szabályokat meghatározó európai uniós úgynevezett AI Act, a javaslat végső részleteit a következő hetekben vitatják meg az EU jogalkotó szervei.

Az IVSZ álláspontja szerint a digitális transzformáció történelmi kitörési lehetőséget jelent a magyar gazdaság számára. A fejlődés egyre meghatározóbb elemei a mesterséges intelligencián alapuló fejlesztések, amelyek a hazai vállalkozások nemzetközi versenyképességét is érdemben javíthatják.

Ugyanakkor az előzetes piaci várakozások szerint akár 300 ezer euróba is kerülhet az új jogszabálynak való megfelelés a magas kockázatú (kritikus infrastruktúrákat, az oktatást és szakképzést, az alapvető magán- és közszolgáltatásokat, a bűnüldözést vagy igazságszolgáltatást érintő) MI-fejlesztésekkel foglalkozó cégeknek, és 2025-ben uniós szinten együttvéve 5 és 12 milliárd euró között alakulhatnak az ezzel járó kiadások. Ez különösen a magas kockázatú fejlesztéseket végző kkv-k és startupok számára jelenthet gondot, így a szabályozás előírásai versenyhátrányt jelenthetnek ezeknek a vállalatoknak és visszavethetik az innovációt is.

Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke a közleményben kiemelte: az innovatív MI-megoldások fejlesztése és elterjedése érdekében szükség lehet a kkv-k és startupok uniós vagy kormányzati támogatására is, hogy a jogszabálynak való megfelelés ne jelentsen nekik aránytalanul nagy terhet. Az IVSZ üdvözli az MI-szabályozást, ugyanakkor szeretnék felhívni a jogalkotó figyelmét arra, hogy mennyire fontos egy alapjogokat védő, ugyanakkor az innovációt is támogató jogszabályi környezet létrehozása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!