Januárban gyorsuló ütemben csökkent az építőipari aktivitás az euróövezetben

Gazdaság, 2024.02.06

Januárban immár a 21. egymást követő hónapban csökkent az építőipar teljesítménye az euróövezetben a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kedden publikált felmérése alapján.

Januárban 41,3 pontra, 2020 májusa óta a legalacsonyabb szintre esett az euróövezeti építőipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke a decemberi 43,6 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A legfrissebb HCOB-felmérés BMI-adatai az euróövezeti építőipari szektor állapotának további erőteljes romlására utalnak, mivel az aktivitás 2020 májusa óta a legjelentősebb mértékben esett januárban. A keresleti feltételek továbbra is gyengének bizonyultak, az új megrendelések sorban a 22. hónapban zsugorodtak, a foglalkoztatás is csökkent.

Januárban az építőipari munkahelyek száma immár zsinórban a 11. hónapban csökkent, miközben az euróövezeti építőipari vállalatok beszerzési aktivitása ismét számottevő mértékben, már az egymást követő 20. hónapban gyengült, ugyanakkor az üzleti várakozások tavaly április óta a legkevésbé voltak pesszimisták. Az inputárak inflációja mérséklődött januárban, a költségnyomás visszafogott maradt.

Az idei év első hónapjában a cégek - kilenc hónap után először - a teljesítési idő meredek hosszabbodásáról számoltak be a beszállítói késések és az anyagbeszerzési nehézségek közepette.

Az euróövezet visszaesését januárban is a németországi építőipari aktivitás gyorsuló ütemű gyengülése vezette, eközben ugyancsak növekvő mértékű csökkenést regisztráltak Franciaországban. Olaszországban ugyanakkor tíz hónap enyhe zsugorodás után az utóbbi négy hónapban a növekedést jelző 50 pont fölötti tartományban volt az építőipari BMI; januárban 51,6 pontra csökkent a decemberi 55,2 pontról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!