Januárban is gyengült az euróövezeti gazdasági aktivitás

Gazdaság, 2021.02.03

Az előzetes becslésnél kevésbé ugyan, de januárban is gyengült az euróövezeti gazdasági aktivitás - ezt mutatják a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzserek körében végzett havi rendszeres felmérésének végleges adatai.

Januárban a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az előzetes 45,0 pontnál kevésbé, 45,4 pontra csökkent a decemberi 46,4 pontról.

A feldolgozóipari BMI a héten már korábban, hétfőn publikált végleges értéke az előzetes 54,7 pontnál kissé magasabb, 54,8 pont lett januárban, de ezzel együtt is jóval alacsonyabb a decemberben elért 55,2 pontnál.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI végleges értéke 47,8 pont lett, szintén kissé jobb az előzetes 47,5 pontnál, de alacsonyabb a decemberi 49,1 pontnál.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az euróövezeti kompozit BMI már az ötödik egymást követő hónapja tartózkodik 50 pont alatt és tavaly május óta a teljesítmény zsugorodásának a második legnagyobb mértékét jelzi.

Az új megrendelések beérkezése a hatodik egymást követő hónapja csökken és 50 pont alatti értéket mutat az export részmutatója is. A foglalkoztatási részmutató szintén zsugorodást jelzett januárban, de 11 hónapja a legkisebb mértékűt. Az elkövetkező 12 hónap lehetőségeiről alkotott megítélést számszerűsítő mutató csökkent a decemberihez képest, de még az ötven pontos határ felett tartózkodik.

A legmagasabb kompozit index értéket Németország érte el januárban, 50,8 pontot, de ez is héthavi mélypontnak számít a decemberi 52 pont után. Mindenhol máshol az 50 pontos határ alatt alakult ki a kompozit index értéke. A francia 47,7 pont lett, két hónapja a legalacsonyabb, de kedvezőbb az előzetes 47,0 pontnál. Az olasz 47,2 pont lett, ami javulást jelent, három hónapja a legmagasabb értéket. A spanyol index két hónapja a legalacsonyabb 43,2 pont lett, az írországi pedig nyolc hónapja a legalacsonyabb, 40,3 pont.

A koronavírus-járvány korlátozására tett erőfeszítések a várható módon érzékenyen érintették az euróövezet gazdasági teljesítményét az év kezdetén. A visszaesés elsősorban a szolgáltatóiparban volt érzékelhető, míg a feldolgozóipar továbbra is viszonylag erős támaszt nyújt a gazdasági aktivitásnak, bár a beszállítói fennakadások és a kereslet gyengülése már itt is érezteti fékező hatását.

A felvett adatok alapján "az első negyedévben GDP-csökkenést lehet valószínűsíteni az euróövezetben, bár jóval kisebb mértékűt a 2020 első felében tapasztaltnál" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Véleménye szerint a járványvédelmi intézkedések az elkövetkező hónapokban is fékezni fogják az euróövezeti gazdasági aktivitást, és ez - tekintettel az oltások tervezettnél lassúbb terítéséhez - valószínűleg még a második negyedévben is így lesz. A legfőbb járványellenes gazdaságpolitikai eszköz így továbbra is a költségvetési és monetáris támogatás lesz a munkahelyvesztések megakadályozása érdekében a legsúlyosabban érintett ágazatokban, a vendéglátásban, a turizmusban, az utazási szolgáltatásokban és a kiskereskedelemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!