Januárban tíz hónapja a legkevésbé lassult az euróövezeti feldolgozóipari teljesítmény

Gazdaság, 2024.02.01

Januárban javult az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója, bár még mindig lassulást jelez, de tíz hónapja a legcsekélyebb mértékűt - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG közösen vezetett beszerzésimenedzser-indexének (BMI) csütörtökön publikált értékéből.

Januárban 46,6 pontra emelkedett a feldolgozóipari BMI az euróövezetben a decemberi 44,4 pontról.

A beszerzésimenedzser-index 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig növekedését számszerűsíti.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI értéke 2022 júliusa óta tartózkodik az 50 pontos határ alatt. Januárban az érték már a harmadik egymást követő hónapban javult az előző havihoz képest és tíz hónapja a legmagasabb értéket érte el.

Januárban a BMI mind az öt komponense javult. Az index kalkulációjában együttesen 55 százalékos súllyal részt vevő új megrendelések és a termelési volumen mutatószámai több mint két ponttal javultak, bár még mindig a semleges határ alatt vannak, de kilenc hónapja a legkisebb mértékben.

Januárban is nagy kihasználatlan kapacitást mutatott ki a felmérés az európai feldolgozóiparban, miközben a fel nem dolgozott megrendelésállomány is jelentős mértékben csökkent. Tovább folytatódott a munkahelyek tavaly júniusban indult leépítése is a feldolgozóipari szektorban. Ennek mértéke azonban négy hónapja a legkisebb volt.

Országonként a legjobb teljesítményt Görögország érte el a januári euróövezeti összesítésében. Az index 54,7 pontra, 21 havi csúcsra emelkedett. Írország 49,5 ponttal két havi csúcsot ért el. A spanyol 49,2 pont tíz havi csúcsnak számít, a holland 48,9 pont pedig 12 havinak. Az olasz 48,5 pont 10 havi, a német 45,5 pont 11 havi, a francia 43,1 pont 4 havi csúcs, az osztrák 43,0 pont pedig 10 hónapja a legjobb érték.

A felmérés megállapításait kommentálva Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza megállapította, hogy a kimutatott adatok alapján az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének csökkenése az idei év első negyedére is áthúzódhat.
https://www.pmi.spglobal.com/Public/Home/PressRelease/10367a9640b640029597418822ea20ca
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!