Javult a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése márciusban

Gazdaság, 2021.03.31

Javult a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése márciusban, az ország gazdasági helyreállásának egyik legfőbb mozgatója azonban az év harmadik hónapjában lendületes erősödést produkáló szolgáltató szektor volt.

A szerdán közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,9 pontra emelkedett márciusban. Elemzők 51,0 pontra számítottak a februári 50,6 pont után. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal.

Csao Csing-ho, a kínai statisztikai hivatal vezető szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott: az idén február elejére eső holdújévi ünnepet követően a termelés ismét felgyorsult, ennek köszönhetően pedig a feldolgozóipar teljesítménye jelentősen javult márciusban.

A termelésre vonatkozó részmutató az előző hónapról 2,0 ponttal erősödve 53,9 pontra emelkedett márciusban. Az új megrendelések állományának részindexe szintén lendületes növekedést mutatott: februárról 2,1 ponttal 53,6 pontra bővült, a kereslet javulását jelezve. A külföldi kereslet is erősödött márciusban, az új exportmegrendelések állományának részmutatója a februári visszaesés után ismét az 50 pontos küszöb fölé kapaszkodott.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban szembetűnő bővülést regisztráltak márciusban. A gazdaság több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe 56,3 pontra emelkedett a februárban mért 51,4 pontról. A márciusi adat az elmúlt négy hónap legerősebbjének számít.

A szolgáltató szektorban a múlt hónaphoz képest 4,4 ponttal magasabb, 55,2 pontos bővülést regisztráltak. Csao hangsúlyozta: a Kína északi területein az év elején kialakult újabb járványhullám által legsúlyosabban érintett szektorok, köztük a szállodaipar márciusra ismét visszaálltak a növekedési pályára. A szolgáltatóiparban az üzleti várakozások részindexe a szektor magas szintű optimizmusáról árulkodott, márciusban 62,9 ponton állt, ezzel második hónapja maradt 60 pont fölött.

Tovább javult emellett az építőipar teljesítménye is: februárról 7,6 ponttal 62,3 pontra emelkedett az év harmadik hónapjára.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index 55,3 pontra nőtt márciusban a februári 51,6 pontról.

Kína a világ jelentősebb gazdaságai közül egyedüliként tudott gazdasági növekedést elérni 2020-ban. A tavalyi, 2,3 százalékos GDP bővülést követően Peking idénre 6 százalék feletti növekedést irányozott elő, a gazdaság egészséges fejlődését megcélozva. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mindazonáltal januárban 8,1 százalékos növekedést jelzett előre a kínai gazdaság idei teljesítményét illetően.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!