TV műsor

Javult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye márciusban

Gazdaság, 2021.04.01

Két intézet felmérése szerint is javult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye márciusban az előző hónaphoz képest.

Az Egyesült Államok Ellátásilánc-menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) csütörtökön azt közölte, hogy a feldolgozóipari ágazat márciusi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) több mint 37 éve, 1983. decembere óta legmagasabb szintre, 64,7 pontra emelkedett a februári 60,8 pontról.

Elemzők kevésbé javuló mutatóra, 61,3 pontra számítottak márciusra.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az alindexek közül az új megrendelések mutatója a februári 64,8 pontról 68 pontra nőtt márciusban, a foglalkoztatottsági mutató pedig 54,4 pontról 59,6 pontra emelkedett.

Az eltérő módszertannal dolgozó Markit londoni gazdaságkutató intézet ugyancsak csütörtökön azt közölte, hogy az amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a februári 58,6 pontról 59,1 pontra javult, minimálisan felülmúlta a szakértők által várt 59 pontot.

Elemzők 10 százalékos idei első negyedévi évesített ütemű amerikai gazdasági növekedésre számítanak a tavalyi utolsó negyedévi 4,3 százalékos bővülést követően. Idén mintegy 7 százalékos gazdaság bővülést várnak elemzők, ez a legnagyobb lenne 1984 óta. Tavaly az amerikai hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékkal csökkent, ami 74 éve a legnagyobb visszaesés volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!