Jéger-rendszer: árt vagy használ?

Gazdaság, 2022.07.09

Többek között erre a kérdésre is választ kaptunk, Dr. Gál Tamástól, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének vezetőjétől.

Jégkármérséklő rendszer Akitől azt is megtudtuk, hogy az ország mely területin van a legnagyobb szükség ezekre a rendszerekre és arra is választ adott, hogy csökkenti-e a csapadék mennyiségét, vagy sem a meglétük.

WR.: Az országos jégkármérséklő rendszer tudomásom szerint 2018 óta üzemel Magyarországon, az elmúlt 4 évben mekkora, kézzel fogható, számokban is kimutatható haszon származott belőle?

G. T.: Ilyen jellegű vizsgálatot nem ismerek. Dél-Dunántúlon a 90-es évek óta működik egy hasonló rendszer és annak kapcsán megvizsgálták a jégkárok változását. Az adatok azt mutatják, hogy a jégkárral sújtott területek aránya 70-80%-kal csökkent. A haszon nyilván a nem károsodott termény, azonban olyan járulékos haszon is felmerülhet, mint a biztosítási díjak csökkenése.

WR.: Az ország mely területén van rá a legnagyobb szükség, és azokon a területeken a mezőgazdasággal foglalkozók elégedettek-e?

G. T.: Az ország egésze hasonlóan érintett a jégkárok szempontjából, nyilván azokon a területeken érdemes a rendszert üzemeltetni, ahol van védendő mezőgazdasági termelés. Országos jégkármérséklő rendszer megítéléséről nincsenek információim, azonban számos alkalommal előkerül a sajtóban és a közösségi médiában az az álhír, hogy a rendszer csökkentheti a csapadék mennyiségét. A rendszer lényegében csak azt célozza, hogy a nagyobb (kárt okozó) jégszemcsék helyett több kisebb keletkezzen, amelyek lehullás közben elolvadnak így nem okoznak kárt.

WR.: Mennyire jellemzők ezek a bizonyos jégkárok Magyarországon?

G. T.: A jégkárral érintett területek évente a termő területek 1-3%-át érintik, változó mértékű kárral.

WR.: Nem okoz-e nagyobb kárt a lecsapódott anyag összetétele a földekben, növényekben, mint a jég?

G. T.: A kijuttatott ezüst jodid mennyisége évente 0,00001 mg / kg négyzetméterenként, a hazai talajok ezüst tartalma 0,02-0,03 mg / kg tehát kijelenthető, hogy a rendszer talajszennyezése elenyésző. Szemléletesen megfogalmazva nagyjából 1000 év folyamatos működésre van szükség ahhoz, hogy a kijuttatott anyag mennyisége akkora legyen, mint a természetes változékonyság.

WR.: Végezetül: mi lesz ennek az igen változékony időjárásnak a vége a mezőgazdaságra való tekintettel? Úgy tűnik ugyanis, hogy a viszontagságos időjárás évről-évre egyre nagyobb fejtőrést okoz a gazdáknak.

G. T.: Az időjárás változékonyságának fokozódása a klímaváltozásnak köszönhető. A csapadékviszonyok egyre szélsőségesebbé válnak, ahogy az elmúlt években is tapasztaltuk. Egyre gyakoribb és hosszabb lesz az aszályos időszak és egyúttal gyakrabban fognak bekövetkezni nagy csapadékok és villámárvizek. Kritikus fontosságú már most is az öntözés, azonban a folyók vízjárásának egyre szélsőségesebbé válása az öntözővíz ellátást is kérdésessé teszik. Fontos megoldási lehetőség a lehullott csapadék helyben tartása és beszivárogtatása a talajba.
(Webrádió)

Címkék

JÉGER Jégkármérséklő rendszer Szegedi Tudományegyetem SZTE Dr. Gál Tamás TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!