Jelentősen csökkent a CEZ nyeresége tavaly

Gazdaság, 2021.03.16

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) 5,5 milliárd koronás (több mint 77 milliárd forint) nyereséget termelt 2020-ban, kilenc milliárddal kevesebbet, mint 2019-ben - közölte a CEZ menedzsmentje kedden Prágában.

A CEZ vezetése szerint a nagymértékű visszaesés oka, hogy a konszernnek nagyobb tartalékokat kellett készítenie a romániai aktívumok eladása következtében, rosszabbodott a szénalapú energiaipar helyzete, és megdrágultak az emissziós kvóták is.

A nem pénzügyi hatások levonása után a CEZ nettó nyeresége 21 százalékkal 22,8 milliárd koronára (1 korona=14,03 forint) emelkedett. A csoport bevételei négy százalékkal 213,7 milliárd koronára emelkedtek.

A CEZ üzemi nyeresége tavaly 213,7 milliárd koronára nőtt, ami 2013 óta a legmagasabb nyereség.

A CEZ áramtermelése a megújuló energiaforrások területén 2020-ban 4 százalékkal emelkedett, a hagyományos energiaforrásoknál viszont 6 százalékos csökkenés történt. A szénalapú áramtermelés 16 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző évben.

A cégmenedzsment az idén 17 és 20 milliárd korona közötti nyereségre számít. A CEZ pénzügyi helyzetét befolyásolni fogja, hogy a tervek szerint az idén véglegesen felszámolja romániai, bulgáriai és lengyelországi érdekeltségeit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!