Jelentősen csökkent a forgalom a használt lakások piacán az Egyesült Államokban februárban

Gazdaság, 2021.03.22

Jelentős mértékben csökkent a forgalom a használt lakóingatlanok piacán az Egyesült Államokban februárban, mivel az ország nagy részében uralkodó hideg időjárás nem kedvezett a kereskedésnek. A következő hónapokban a jelzáloghitel-kamatok és a lakásárak emelkedése visszafoghatja a piacot.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) hétfőn közölte, hogy februárban az előző havinál 6,6 százalékkal kevesebb használt lakást adtak el. Elemzők 3,0 százalékos csökkenésre számítottak a januárban mért 0,2 százalékos emelkedés után.

Tavaly februárhoz képest 9,1 százalékkal nőtt a tulajdonost cserélő lakások száma.

Az eladások februári ütemével számolva egy teljes évben 6 millió 220 ezer lakáseladás lenne. Elemzők 6,49 milliós számot vártak az év második hónapjáról.

Februárban a használt lakások mediánára éves szinten 15,8 százalékkal, 313 ezer dollárra nőtt, és már a 108. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben.

Az eladások februári üteme mellett 2,0 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma éves szinten 29,5 százalékkal, 1 millió 30 ezerre süllyedt. Egészséges egyensúlyt hat-hét hónap jelentene.

Az amerikai lakáspiacon a használt ingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

Az adatokat kommentálva Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza rámutatott, hogy a februárban mért csökkenés dacára az ingatlanpiac továbbra is felülmúlja a járvány előtti szintet. Yun a forgalom februári visszaesését alapvetően a szűkös kínálatnak tudja be, mivel az eladásra váró ingatlanok száma történelmi mélypontra süllyedt.

A közgazdász arra számít, hogy idén növekszik a használt lakások piacán a forgalom, mivel az új koronavírus elleni védőoltások tömeges terjesztésének köszönhetően az élet lassan visszatér a normális mederbe. Arra azonban figyelmeztetett, hogy a következő hónapokban mérséklődhet a lendület, ugyanis a lakásárak, valamint a jelzáloghitel-kamatok emelkedése kiszoríthatja a potenciális vásárlók egy részét a piacról.

A 30 éves, hagyományos, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata 2,81 százalékra emelkedett februárban az előző havi 2,74 százalékról. A tavalyi egész évet tekintve 3,11 százalékra rúgott az átlagkamat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!