Jelentősen csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.03.25

Jelentősen, a koronavírus-járvány kirobbanása óta a legalacsonyabb szintre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, újabb jeleként annak, hogy javul a gazdasági helyzet.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 684 ezerre süllyedt a március 20-ával zárult héten, ami 97 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi, a felülvizsgálat során 770 ezerről 781 ezerre módosított értéknél.

Elemzők 730 ezres számot vártak.

Egy évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány kirobbanásakor 3 millió 307 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma.

Bár a kérelmek száma a járvány kezdete óta először csökkent 700 ezer alá, még mindig meghaladja a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején mért csúcsokat, akkor 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma. A világjárvány idején mért csúcshoz, a tavaly március végi 6 millió 867 ezerhez viszonyítva azonban erőteljesen, több mint 90 százalékkal csökkent a kérelmek száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 13 500-zal, 736 ezerre esett a múlt héten, míg egy éve 1 millió 4250 volt.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a március 13-ával végződött héten 264 ezerrel, 3 millió 870 ezerre süllyedt. Elemzők gyengébb, 4 millió 43 ezerre számítottak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 137 ezer 250-nel, 4 millió 120 ezer 750-re esett. Ez még mindig jóval több mint kétszerese az egy évvel korábbi 1,7 milliós számnak.

Összességében több mint 18,95 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban március első hetében, több mint 700 ezerrel többen mint február utolsó hetében. Nagyjából egyharmaduk a meghosszabbított szövetségi programok révén jutott jövedelemhez, ami azt jelenti, hogy ők már legalább hat hónapja munkanélküliek voltak.

A friss adatok tanúsága szerint az amerikai gazdaság újult erővel lábal ki a pandémiás válságból: emelkednek a fogyasztók kiadásai, tovább erősödik a feldolgozóipar, a munkaadók pedig bővítik a létszámot. Februárban 379 ezer új munkahelyet teremtettek, ami több mint kétszerese a januárinak.

A JP Morgan bankház hitelkártyaadatai azt mutatják, hogy a múlt héten megugrottak a kiadások, miután a legtöbb jogosult megkapta az 1400 dolláros egyszeri juttatást, amely az 1900 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomag alapján jár neki. A pénzügyminisztérium közlése szerint eddig 127 millió ember kapta meg a pénzt, az utalások összértéke 325 milliárd dollár volt.

A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága a múlt héten jelentősen javította az idei évre vonatkozó gazdasági előrejelzését. A Fed döntéshozói a három hónappal korábban várt 4,2 százalék helyett immár 6,5 százalékos növekedést vár a 2021-es évre, ami 1984 óta a leggyorsabb ütem lenne. A munkanélküliségi ráta a jelenlegi 6,2 százalékról 4,5 százalékra mérséklődhet az év végére a Fed döntéshozói szerint.

A járvány és a megfékezését célzó intézkedések tavaly márciusban minden átmenet nélkül vetettek véget a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének. Márciusban és áprilisban több mint 22,3 millió munkahely szűnt meg, ennek valamivel több mint felét, 12,6 milliót sikerült azóta visszaállítani. A kongresszus költségvetési hivatala úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány kirobbanása óta több mint 30,7 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal. A gyógyultak száma meghaladja a 23,13 milliót, a halottaké pedig az 558 ezret. Az oltási kampány gyorsan halad, a lakosság több mint 26 százaléka, 85,47 millió ember kapta meg az első dózist. A teljes körű védettséggel - azaz gyártótótól függően egy vagy több oltással - rendelkezők száma meghaladja a 46,36 milliót, ami a lakosság több mint 14 százalékát jelenti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!