Jelentősen emelkedett az amerikai gazdaság teljesítménye az első negyedévben

Gazdaság, 2021.04.29

Jelentősen, a vártnál erősebb ütemben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye az első negyedévben a háztartásoknak és a vállalatoknak nyújtott masszív kormányzati segély eredményeként, de az oltási kampány felgyorsítása is hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus-járvány visszaszorításával kezd visszatérni a gazdasági és társadalmi élet a normális kerékvágásba.

A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által csütörtökön közölt első becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) szezonális kiigazítással számolva 6,4 százalékos évesített ütemben nőtt január-márciusban. Elemzők átlagosan 6,1 százalékos emelkedésre számítottak a tavalyi negyedik negyedévben mért 4,3 százalékos növekedés után.

Az első negyedéves 6,4 százalék a második legerősebb ütem 2003 harmadik negyedéve óta, ezt csak a tavalyi harmadik negyedév múlja felül, amikor a koronavírus-járvány első brutális hullámát követő felpattanás 33,4 százalékos rekordnagyságú növekedést eredményezett.

A járvány éppen egy évvel ezelőtt példátlanul hosszú, 11 évig tartó expanziónak vetett véget, amikor átlagosan 2 százalékos ütemben nőtt az amerikai gazdaság.

Folyó áron számolva az amerikai GDP értéke 10,7 százalékkal, 554,2 milliárd dollárral, 22 050 milliárd dollárra kúszott fel idén január-márciusban. A tavalyi negyedik negyedévben 6,3 százalékkal, 324,5 milliárd dollárral nőtt ez az érték.

A tavalyi első negyedévhez képest 0,4 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság január-márciusban, ami jelentős javulást jelent ahhoz képest, hogy tavaly a negyedik negyedévben 2,4 százalékkal, a harmadikban 2,8 százalékkal, a másodikban pedig 9,0 százalékkal csökkent, az elsőben pedig mindössze 0,3 százalékkal nőtt a reál-GDP.

A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, 10,7 százalékos évesített ütemben emelkedtek az első negyedévben, míg az előző negyedévben csak 2,3 százalékkal nőttek. A vállalati beruházások 9,9 százalékkal nőttek, lassult kissé az évesített ütem az előző negyedév 13,1 százalékához képest. Az export 1,1 százalékkal csökkent, az import viszont 5,7 százalékkal nőtt. A kormányzati kiadások és befektetések 6,3 százalékkal ugrottak meg az előző negyedévi 0,8 százalékos csökkenés után.

A személyes fogyasztások árindexe 3,5 százalék volt a tavalyi negyedik negyedévben mért 1,5 százalék után, az élelmiszerek és energiaáraktól megtisztított index pedig 2,3 százalékra rúgott január-márciusban, míg az előző negyedévben 1,3 százalékra.

Az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslést május 27-én hozza nyilvánosságra az amerikai kereskedelmi minisztérium.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!