Jelentősen javultak a német és euróövezeti konjunkturális várakozások januárban

Gazdaság, 2022.01.18

Jelentős mértékben javult a befektetői hangulat Németországban és az euróövezetben az év kezdetén a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

Januárban a ZEW németországi befektetői hangulati felmérésében a konjunkturális várakozások indexe az előző havihoz képest 21,8 ponttal 51,7 pontra emelkedett. Ennél magasabban legutóbb 2021 júliusában állt, 63,3 ponton. A piac a ténylegesnél jóval kisebb értéket, a decemberivel közel megegyező 32,0 pontot várt januárra.

Az aktuális környezet megítélése romlott azonban az intézményes befektetők körében, a vonatkozó indikátor 2,8 ponttal mínusz 10,2 pontra csökkent.

"Jelentősen javult a konjunkturális kilátások megítélése az év kezdetén" - foglalta össze a felmérés megállapításait Achim Wambach, a ZEW elnöke. "A pénzügyi szakértők a gazdasági növekedés fellendülésére számítanak az elkövetkező hat hónapban azzal, hogy a negyedik negyedévi gyenge fázisból hamarosan sikerül kilábalni. A pozitív kilátások egyaránt érintik a német gazdasági teljesítmény nagy hányadát adó, a fogyasztás és az export alakulásában közvetlenül érintett ágazatokat" - mondta.

Javultak a pénzügyi szakemberek körében az euróövezeti konjunkturális kilátásokkal kapcsolatos várakozások is: a vonatkozó index az előző havihoz képest 22,6 ponttal 49,4 pontra emelkedett januárban. Az aktuális helyzet megítélése az euróövezetben is romlott, a mutató értéke a decemberihez képest 3,9 ponttal csökkent januárban mínusz 6,2 pontra.

A megkérdezett szakértőknek a többsége, 58 százaléka az infláció csökkenésére számít az elkövetkező hat hónapban az euróövezetben.
https://www.zew.de/presse/pressearchiv/deutlich-optimistischerer-ausblick
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!