Júniusban felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban

Gazdaság, 2019.08.07

Júniusban 4,6 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom éves növekedése Csehországban a májusi  2,7 százalékról - közölte szerdán Prágában a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ).

A nyári szabadságok előtti időben a csehek elsősorban ruházati cikkeket és lábbelit vásároltak, a ruházati cikkek eladása 7,7 százalékkal, a lábbeliké pedig 17,4 százalékkal emelkedett. Nagyon jól fogytak a nyári sportolással összefüggő termékek, a forgalom emelkedése 9,9 százalékos.

A leginkább a hagyományos internetes áruházakban és a csomagküldő szolgálatoknál nőtt a forgalom, éves szinten 14,3 százalékkal. A legkeresettebbek az elektronikai és számítástechnikai termékek voltak.

A tavaly júniussal összehasonlítva növekedett az élelmiszerek és az üzemanyagok eladása is, 4,0 százalékkal, illetve 2,6 százalékkal.

A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök eladása 1,1 százalékkal emelkedett.

A júniusi kiskereskedelmi forgalom növekedését negatívan befolyásolta, hogy ebben a hónapban jelentősen visszaesett az új személygépkocsik iránti kereslet a cseh piacon - kommentálta a CSÚ adatait Monika Junicka, a Komercní Banka fő gazdasági szakértője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!