Kereskedelmi raktáráruházat adtak át Veszprémben

Gazdaság, 2023.09.14

Átadták a Coop bolthálózat részeként működő Mecsek Füszért több mint 3,5 milliárd forint beruházásával épült raktáráruházát Veszprémben csütörtökön.

Kereskedelmi raktáráruházat adtak át Veszprémben Az átadóünnepségen Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy a magyar vásárlók tudatossága nagyban hozzájárul az ágazat sikeréhez.

A miniszter elmondta: a 8500 négyzetméteres veszprémi raktár létrehozásához a beruházó 765 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott. Az épület a zöld célkitűzések figyelembe vételével készült el, a tetőre napelemek kerültek, a raktár teljes energiaszükségletének negyedét megújuló energia biztosítja - tette hozzá.

Nagy István hangsúlyozta: a Coop áruházak jelen vannak Magyarország kistelepülésein is, az ott élők mindennapjainak részévé váltak.

A miniszter beszélt arról, hogy a magyar mezőgazdaságnak 2022-ben rendkívüli kihívásokkal kellett szembenéznie. Példaként említette az orosz-ukrán háborút, a brüsszeli szankciókat, a magas energiaárakat és az aszály okozta károkat. Elmondása szerint így a tavalyi év termelékenységi adatai nem tükrözik az ágazat tényleges teljesítményét. Ezzel szemben a 2021-re vonatkozó adatok alapján a magyar mezőgazdaság egy hektárra vonatkozó hozzáadott értéke 764 euró volt, ami a európai uniós tagországok között a 18. legjobb eredmény.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy 2010. és 2021. között a magyar termelékenység az uniós átlag 64 százalékára emelkedett 41 százalékról..

Magyarország nagyon jól áll önellátottság tekintetében, 2019 és 2021 között például napraforgó étolajból a belföldi felhasználás 325 százaléka, baromfihúsból 158 százaléka, zöldségből 128 százaléka, lisztből 117 százaléka volt a termelés - közölte.

Magyarországon az élelmiszeripar termelékenysége 2012 és 2020 között 43 százalékkal nőtt, ami az 5. legjobb érték az unióban - fűzte hozzá.

Jelentős eredménynek nevezte, hogy az agrárexport 2022-ben 13,2 milliárd euró volt, az import pedig 9,7 milliárd eurót tett ki.

A miniszter elmondta, a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít. Ennek köszönhetően a 2021-ben és 2022-ben indított beruházási program keretében 1500 milliárd forint forráskerettel hirdettek meg új pályázati felhívásokat. Nagy Lajosné, a Mecsek Füszért Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy az elmúlt hét évtized alatt a cég mindig a növekedés, fejlődés stratégiáját választotta. Tájékoztatása szerint a Mecsek Füszért Zrt. árbevételének 60 százaléka kiskereskedelmi tevékenységből származik. 200 településen 260 üzlete működik, ebből 110 olyan helyen, ahol a lakosságszám 2 ezer alatt van, 60 pedig olyan településen, ahol a lélekszám az ezer főt sem éri el. A legkisebb településekre akár 35 ezer forintnyi friss- és 100 ezer forintnyi szárazárut kiszállítanak naponta - fűzte hozzá. A nyilvános cégadatok szerint a cég árbevétele 2022-ben 68 milliárd forint volt, mintegy 1 milliárd forint adózott eredmény mellett. Egy évvel korábban az árbevétel még 59,7 milliárd forint volt, az adózott eredmény pedig 2 milliárd forint. A dolgozók létszáma jelenleg 2100. Az átadó ünnepségre a magyar termékeket népszerűsítő rendezvény, a 17. Coop Rally részeként került sor.
(MTI)

Galériánk

Kereskedelmi raktáráruházat adtak át Veszprémben Kereskedelmi raktáráruházat adtak át Veszprémben Kereskedelmi raktáráruházat adtak át Veszprémben Kereskedelmi raktáráruházat adtak át Veszprémben
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!