Két pénzügyi vállalkozás engedélyét vonta vissza az MNB

Gazdaság, 2024.01.10

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta az ÁHPV Faktoring és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és az AB Financial Team Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, követelésvásárlási és pénzügyi lízing tevékenységek teljes, illetve korlátozott végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a jegybank.

A társaságok nem feleltek meg az alapítási és tevékenységi engedély kiadásához és a pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzéséhez előírt személyi és tárgyi feltételeknek.

A felügyelet elrendelte a pénzügyi vállalkozások végelszámolását. Végelszámolóként - a jogszabályi előírásnak megfelelően - a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft-t jelölte ki.

Mint a felügyelet megállapította, a pénzügyi vállalkozások nem rendelkeztek a jogszabálynak megfelelő informatikai rendszerrel, illetve 2022. december 31-től belső ellenőrrel sem. Emellett a vizsgálat során nem igazolódott, hogy a társaságok eleget tesznek az üzleti-számviteli tevékenységhez szükséges nyilvántartási rendre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Az ÁHPV Faktoring és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. 2023. június 30-tól nem rendelkezett könyvvizsgálóval sem, továbbá nem igazolta, hogy a mindenkori vezető állású személy munkaviszony keretében látja el a társaság ügyvezetését.

A pénzügyi vállalkozások nem tettek eleget a 2023 második és harmadik negyedévére vonatkozó adatszolgáltatási, valamint a 2022. évre vonatkozó auditált jelentési kötelezettségüknek - sorolta a határozat.

Az MNB megjegyezte, hogy az intézkedéseknek a társaságok csekély piaci súlya miatt nincs érdemi hatása a pénzügyi piacokra, az azokkal szemben fennálló esetleges fizetési kötelezettségeiket az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell.
(MTI)

Címkék

ÁHPV Faktoring és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. AB Financial Team Zrt. MNB Engedély visszavonás
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!