Két százalékra ugrott a német infláció áprilisban

Gazdaság, 2021.05.12

Elsősorban az energiaárak emelkedése miatt két éve a legmagasabb inflációt mérték idén áprilisban, Németországban.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán azt közölte, hogy a végleges adatok szerint áprilisban 2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Németországban az egy évvel korábbihoz képest. Márciusban 1,7 százalék volt az éves áremelkedés. Áprilisban 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest, amikor 0,5 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Tavaly, a koronavírus-járvány sújtotta évben még defláció is kialakult. Tavaly júliusban csökkentek először a fogyasztói árak, akkor 0,1 százalékkal, augusztusban nem változtak, majd szeptembertől decemberig négy hónapon keresztül mínusz 0,2 és mínusz 0,3 százalékon állt az éves fogyasztói árindex.

A márciusit meghaladó éves áremelkedéshez elsősorban az energiaárak 7,9 százalékos növekedése járult hozzá. Márciusban 4,8 százalékkal emelkedtek az energiaárak. A szolgáltatások ára márciushoz hasonlóan áprilisban is 1,6 százalékkal emelkedett. Az árucikkek ára 2,6 százalékkal nőtt a márciusi 1,9 százalék emelkedést követően.

Az uniós összehasonlítási célokra használt harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 2,1 százalék éves emelkedést mutatott áprilisban. Márciusban 2 százalék volt és ezzel az adat ismét meghaladta az Európai Központi Bank (EKB) inflációs célját. Az EKB arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!