Kétmilliárdos fejlesztés-sorozatot zárt le a salgótarjáni SVG-Hungary Gépgyár Zrt.

Gazdaság, 2024.05.21

Egy horizontális fúró-maró gép átadásával kétmilliárd forintos fejlesztés-sorozatot zárt le a salgótarjáni SVG-Hungary Gépgyár Zrt. - jelentette be a cég vezérigazgatója a beruházást és annak legjelentősebb elemét avató keddi ünnepségen.

Sipos András kiemelte: a vállalat jelenlegi 70 fős dolgozói létszámán túl további 50-60 új munkahelyet teremt a 144 millió forintos kormányzati támogatással, mintegy 600 millió forintból megvásárolt fúró-maró gép üzembe állítása.

A bő két év alatt megvalósult, mintegy 2 milliárd forintos fejlesztés-sorozatot további 100 millió forintos állami támogatás is segítette - tette hozzá jelezve: a beruházásoknak köszönhetően új eszközökkel bővült a géppark, elkészült a gyártócsarnok energetikai korszerűsítése és a munkahelyi körülményeket is komfortosabbá tették.

A vezérigazgató elmondta: a vállalat 2022-ben 1,5 milliárd forint árbevételt ért el, ezt várakozásaik szerint az idén számottevően felülmúlják, 2025-ben pedig céljuk meghaladni a 2 milliárd forintos árbevételt.

A cég nyeresége az iparági standardnak megfelelő, forgalmát pedig az elmúlt években évről-évre megduplázta - ismertette a vezérigazgató.

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) köszöntőjében felidézte: Salgótarján egykor dinamikusan fejlődő iparváros volt, amelyet a nehézipar és a szénbányászat tartott el. A rendszerváltást követően azonban sok nagy múltú céget eladtak, illetve felszámoltak. Ám volt néhány, amelyet sikerült megmenteni, ezek közé sorolta a hajdani Vegyépszert, amely az elmúlt időszakban SVG-Hungary Gépgyár Zrt. néven lépett fejlődő pályára. Az ilyen beruházásokat nem csupán Salgótarjánban, de Nógrád egészében meg kell becsülni - hangoztatta Becsó Zsolt.

Szavai szerint 2010 óta a vármegye és székhelye felkerült Magyarország fejlesztési térképére a hazai gazdaság erősödésének és az uniós forrásokból támogatott önkormányzati, valamint ipari beruházásoknak köszönhetően.

Rámutatott: sikerült dinamizálni és vonzóbbá tenni a befektetők számára a térség gazdaságát ipari parkok létrehozásával és célzott kormányzati támogatásokkal is. Ugyanakkor van még bőven feladat, hiszen a fejlettebb térségekkel szembeni különbségeket csak összefogással és kiemelt kormányzati támogatással lehet csökkenteni, eltüntetni - tette hozzá.

Thomas Romanowicz, az SVG stratégiai partnere, a világ legnagyobb alagútfúró gépeket gyártó, németországi székhelyű Herrenknech AG cég beszerzési vezetője az eseményen bejelentette: a jövőben az eddigieknél nagyobb és igényesebb, 10 tonnát meghaladó tömegű és 2755 milliméter átmérőjű termékük gyártásában is együttműködnek a salgótarjáni vállalattal.

Az SVG-Hungary Gépgyár Zrt. az egykori Salgótarjáni Vegyipari Gépgyár - Vegyépszer - utódjaként kezdte meg működését 2015-ben. A társaság nagy tapasztalattal rendelkezik a nagyméretű hegesztett, forgácsolt szerkezetek, tartályok gyártása területén. Gépparkjuk alkalmas a darabolástól a hegesztésen át a forgácsolásig, illetve akár a festésig minden technológiai feladat végrehajtására. (FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!