Kétnapos találkozót tartottak a szerb és a magyar bankszövetségi vezetők

Gazdaság, 2021.10.14

Kétnapos  megbeszéléssorozatot tartottak Belgrádban szerb és a magyar bankszövetségi vezetők, akik az erőteljesen fejlődő bilaterális gazdasági kapcsolatokon túl részletesen foglalkoztak együttműködésüknek a balkáni térség és az Európai Unió közös érdekű további közeledését elősegítő hatásaival is - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön az MTI-t.

A bankvezetők mindenekelőtt áttekintették az aktuális pénzügyi kérdéseket, különös tekintettel a COVID-19 válság utáni gazdasági újraindítás pénzügyi kihívásaira. Beszámolót hallgattak meg a magyar családtámogatási megoldások eredményeiről, valamint összevetették a két ország bankszektorának a fenntarthatósági és a digitális kihívásokra adott válaszait - olvasható a közleményben.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokban meghatározó vállalatok vezetőivel tartott találkozón az export/import kérdések mellett a kölcsönös tőkebefektetések és a gazdasági együttműködés pénzügyi finanszírozási lehetőségei álltak a tárgyalások fókuszában.

A Szerb Nemzeti Bank elnökével folytatott megbeszélésen pedig külön hangsúlyt kapott a szerb pénzügyi kapcsolatok fejlesztése az európai uniós pénzügyi szervezetekkel, továbbá a Magyar Bankszövetség ezügyben kifejtett támogató tevékenysége is.

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnökeként a látogatás kapcsán kiemelte, hogy "Magyarország Szerbiára, mint barátra, a gazdasági fejlődésben fontos társra, valamint a balkáni térség kapujára tekint". Hangsúlyozta, hogy ezzel a találkozóval nemcsak a magyar cégek szerbiai és balkáni térségbeli befektetéseit kívánják ösztönözni, hanem egyben az ottani cégek befektetéseit is Magyarországon. Közös cél, hogy tovább növeljük az országaink közötti kereskedelmet és gazdasági együttműködést, amelyben a pénzügyi szektor kulcsfontosságú szerepet játszik - tette hozzá.

Végezetül pedig visszautalva Szijjártó Péter augusztusi szerbiai látogatására, a magyar külgazdasági és külügyminiszter akkor elhangzott szavait idézte, miszerint "Nincs erős Európai Unió bővítés nélkül és nincs bővítés Szerbia nélkül".

A Szerbiai Bankok Szövetsége képviselői hangsúlyozták az állam és a Szerb Nemzeti Bank által a Covid-19 járvány okozta válság kezdete óta nyújtott támogatás fontosságát, mivel az pozitív hatással volt a pénzügyi stabilitásra, a szolgáltatásokhoz való hozzáférésre, valamint mind a bankok, mind pedig ügyfeleik helyzetére. A bankszövetségek szerepe fontos e célok eléréséhez, ezért a Szerbiai Bankok Szövetsége elkötelezett amellett, hogy segítse tagbankjait a gazdaság, az ügyfelek és a lakosság kiszolgálása érdekében tett erőfeszítéseikben - tájékoztatott közleményében a KKM.

A magyar delegációban részt vevő Jákli Gergely, a magyar exporthitel-ügynökség elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint emlékeztetett arra, hogy az EXIM közel hat éve működtet külképviseletet Belgrádban és 135 millió eurós finanszírozási, biztosítási limitje van a szerb cégek számára annak érdekében, hogy elősegítsék a két ország közti kereskedelmi forgalom építését. "Emellett most indulunk a külföldi tőkebefektetések finanszírozására kialakított pénzügyi termékeinkkel is" - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!