Kétszámjegyű volt a növekedés a hazai kockázati és magántőke befektetések piacán

Gazdaság, 2021.06.11

Tavaly 236 tranzakció keretében a magyarországi cégek több mint 226 millió euró értékű kockázati- és magántőke-befektetésben részesültek hazai és külföldi alapoktól; ez a tranzakciók számát tekintve 15 százalékos növekedés 2019-hez képest, a befektetett összeget nézve pedig 36 százalékos - közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) pénteken.

Az egyesület jelentése alapján az átlagos befektetett összeg 947 ezer euró volt, amely 18 százalékkal magasabb érték a 2019-esnél

A befektetések 23 százaléka kivásárlás-, 22 százaléka start-up-, 22 százaléka magvető-, 18 százaléka növekvő fázisú-, míg 11 százaléka késői fázisú vállalatokba irányult.

A befektetők tavaly 13 hazai cégből szálltak ki, a legtöbb esetben management általi kivásárlás útján.

A magyar kockázati tőkealapok itthon és külföldön tavaly 245 befektetést hajtottak végre összesen 192,1 millió eurót értékben, szemben a 2019-es 156 millió euróval - derült ki a közleményből.

A hazai vállalatokkal lebonyolított tranzakciók esetében a pénzügyi és biztosító szektor, valamint az információtechnológia és kommunikáció (ICT) területe adta a teljes befektetési érték 52 százalékát. A magyar kockázati tőkealapok hazai és külföldi befektetéseinél a legaktívabb szektor a közlekedésé volt, ahol az átlagos tranzakció mértéke elérte a 2 millió eurót.

Felhívták a figyelmet arra, hogy míg 2019-ben a magyarországi alapkezelők összesen 619 millió euró értékű forrást gyűjtöttek, addig 2020-ban csupán 156 milliót.

A HVCA arra számít, hogy 2021. újra erős év lesz, az alapok ugyanis a náluk felhalmozódott forrásokból még csak 400 millió eurót fektettek be.

A jövőbeli befektetések céljára 2020-ban összegyűjtött friss tőke értéke megközelítette a 160 millió eurót, ami lényegesen alacsonyabb az előző évihez képest - emelte ki az egyesület. Hozzátették: ezt a friss tőkét leginkább az állami szervek és intézmények hozták össze, a magánszféra - ahogy az elmúlt tíz évre jellemző volt - továbbra is szinte teljesen hiányzik a befektetői oldalról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!