Kevesebbel csökkenhet a szlovén gazdaság

Gazdaság, 2020.06.24

A szlovén kormány makrogazdasági intézete (UMAR) szerdán módosította az idei koronavírus-járvány okozta GDP-csökkenésre vonatkozó előrejelzését, és 7,9 százalékos visszaesésre számít az eddigi 8,1 százalékról, amely áprilisi becslés volt.

Az UMAR a jövő évi előrejelzést kissé felfelé módosította: 4,5 százalékos növekedésre számít, az eddigi 3,5-ről.

Az intézet az idei éves inflációs becslést 0,7 százalékra állapította meg, a jövő évre pedig 1,4 százalékkal számol.

Az export ebben az évben 15,9 százalékkal esik vissza, 2021-ben ugyanakkor 9,7 százalékkal nő, míg a beruházások 15,5 százalékkal zsugorodnak 2020-ban, jövőre pedig tíz százalékkal emelkednek.

Maja Bednas, az intézet igazgatója elmondta: nem számolnak a koronavírus-járvány második hullámával, de ha az bekövetkezik, a helyreállítás lényegesen lassabb lesz. "A bizonytalanság hatalmas" - húzta alá. Mindazonáltal kijelentette: jövőre fokozatos fellendülésre számítanak, amely ágazatonként változó lesz.

Szlovénia gazdasága 2,4 százalékkal nőtt tavaly, exportja 80 százaléka más uniós országokba került. Főbb kiviteli termékei közé tartoznak a gépjárművek, valamint alkatrészek, továbbá a gyógyszerek és a háztartási gépek.

Ljubljana március közepén vezette be a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedéseket, majd április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat és újraindította a gazdaságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!