K&H Bank: az OBA befizetés jelentősen csökkentette a profitot

Gazdaság, 2022.05.27

A K&H Bank adózás utáni eredménye 10,3 milliárd forint volt a 8,9 milliárd forintos rendkívüli OBA befizetést követően 2022 első negyedévének végén, az előző év azonos negyedévi 12,6 milliárdnál 18 százalékkal kisebb - közölte a K&H csoport az MTI-vel.

A K&H teljes hitelállománya 12 százalékkal, 2172 milliárd forintra nőtt, az új lakossági és vállalati hitelkihelyezések pedig elérték a 119 milliárd forintot az első negyedévben. A betétállomány 15 százalékkal emelkedett, és 3659 milliárd forintot tett ki.

Guy Libot, a K&H csoport vezérigazgatója a jelentésben kiemelte: az első negyedévben elsősorban a hitelek és betétek reálértéken számolt növekedése határozta meg a bevételeket, a rendkívüli OBA befizetés azonban jelentősen csökkentette a profitot. A lakossági ügyfelek száma elérte a 760 ezret, ami 3 százalékos éves növekedés. Az új, rendszeresen befektető ügyfelek száma több mint 9 százalékkal nőtt az első negyedévben, meghaladva a 72 ezret. Hozzátette: a negyedévben 18 százalékkal emelkedett az új kkv ügyfelek száma is.

Gombás Attila, pénzügyi vezérigazgató-helyettes a közlemény szerint elmondta: a vállalati hitelállomány 11 százalékkal nőtt egy év alatt, a Széchenyi GO kártya programban a szerződött állomány elérte a 22 milliárd forintot a negyedév végére. Az Exim Kárenyhítő hitelprogramjában 90 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttek. Az árfolyamváltozásoknak kitett ügyfeleiknek nyújtott fedezeti ügyletek az egy évvel ezelőttiek 2-3-szorosára emelkedtek.

A babaváró hitelek állománya elérte a 176 milliárd forintot 2022 első negyedévének végére. Az újonnan kihelyezett babaváró hiteleknél a bank piaci részesedése az első negyedévben elérte a 13,5 százalékot, míg tavaly ugyanebben az időszakban 12,8 százalék volt - ismertette. Az MNB zöld hitel programjában a bank közel 12 százalékos piaci részesedést ért el, 35,6 milliárd forintnyi szerződést kötött. A nyíltvégű befektetési alapok bruttó értékesítése 3 százalékkal volt magasabb, mint 2021 azonos időszakában - közölte.

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója hozzátette: az első negyedévi nettó nyereség elérte a 2 milliárd forintot. A nem-életbiztosítási díjbevétel 17,4 milliárd forint volt, a casco, lakás- és kkv üzletágak dinamikus növekedése ellentételezte a kötelező felelősségbiztosítások kisebb csökkenését. Az életbiztosítási ágazat 33 százalékos éves növekedést ért el a rendszeres díjas befektetési egységhez kötött biztosításoknál, és 11 százalékos növekedést a rendszeres díjas kockázati életbiztosításoknál. Az elmúlt negyedévben egyszerűsítették a digitális kárbejelentést, ezzel 60 százalékkal csökkent az átlagos átfutási idő az új károk bejelentésénél - jelezte.

Közölték: a bank mobilbank-felhasználóinak száma meghaladta a 630 ezret, ez az elmúlt évhez képest 5 százalékos emelkedés. Ma már a teljes lakossági ügyfélállomány 69 százaléka használja a mobilbankot. 2022 első negyedévében a különböző mobil fizetési megoldások (egyebek között mobiltelefonok és okos készülékek) használatával végrehajtott tranzakciók értéke elérte a 33,6 milliárd forintot, ami közel háromszor annyi, mint a 2021 első negyedévi adat volt (11,7 milliárd forint). Az összes lakossági értékesítés 45 százaléka digitális értékesítés volt az első negyedévben, a számlanyitásnak is közel fele (44 százalék) volt digitális.

Németh Balázs, a bankcsoport innovációs vezetője kiemelte: a K&H piacvezető az innovatív (okostelefonos, okosórás és okoskarkötős) fizetési megoldások terén, amelyekkel már több mint 150 ezer ügyfelük rendelkezik. Idén az első negyedévben az okoskészülékekkel végzett fizetések száma átlépte a 5,3 milliót, míg tavaly az első negyedévben 1,4 millió volt, tehát egyetlen év alatt megháromszorozódott az okoseszközös fizetések száma. Ma már az összes kártyás fizetés 15 százalékát teszik ki az okoseszközös digitalizált tranzakciók. A mobilbankban indított rendszeres befektetések aránya az összes rendszeres befektetéshez képest közel 40 százalékra nőtt az első negyedévben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!