Kiemelkedő árbevételre számít az Accent Hotels egyes szállodáiban az idén

Gazdaság, 2022.01.17

Az Accent Hotels szállodaüzemeltető várakozásai szerint 2022-ben hotelei egy részében a foglaltság éves átlagában már elérheti, a bevétel pedig jócskán felülmúlhatja a 2019-es rekordév eredményeit, ugyanakkor a jelentősen növekvő üzemelési költségek fel is emésztik a szállodák várható többletbevételeit.

Magyarország egyik legnagyobb szállodaüzemeltetője az MTI-vel közölte: 2022-ben a főleg üzleti vendégkörre építő budapesti és vidéki szállodák foglaltsága még a 2019-es eredmények alatt lesz, ám a wellness hotelek foglaltsága már meghaladhatja, bevételeik pedig túlszárnyalhatják a rekordév mutatóit. Ausztriában, a népszerű síterepek melletti hotelek esetében a piac fokozatos felépülésével számolnak.

A tavaly év elején több hónapos üzemszünetre kényszerülő szállodáik nyáron már az előzetes terveken felül teljesítettek, ősszel pedig a budapestiek foglaltsága is bizakodásra adott okot. Tavaly május végén az élénkülő kereslet nem várt eredményeket hozott: a vidéki wellness szállodák a nyári szezonban 90 százalékhoz közeli kihasználtsággal üzemeltek az átlagár 10,5 százalékos javulása mellett. Szeptembertől a főváros iránti érdeklődés is fokozódott, így a szállodalánc budapesti érdekeltségeinek átlagos foglaltsága megközelítette a 80 százalékot.

Kerek Péter az Accent Hotels stratégiáért felelős ügyvezető helyettese a közleményben kiemelte: a szakképzett és tapasztalt személyzetnek köszönhető, hogy rugalmasan tudtak reagálni a piac gyors változásaira.

Az MTI érdeklődésére a cég közölte: bár elindult a turizmus lassú felépülése, a pandémia újabb hullámai folyamatos veszélyt és bizonytalanságot hordoznak.

Az Accent Hotels lánchoz tartozó 25 szálloda kumulált árbevétele 2020-ban a 2019-es év árbevételének 60 százalékát érte el. A tavalyi év előzetes eredményei 30 százalékos javulást mutatnak 2020-hoz képest. A szállodalánc 2021-es árbevétele 21 százalékkal maradt el a járvány előttitől.

Közlésük szerint a teljes forgalmuk 87 százaléka Magyarországon keletkezik. A teljes szobakapacitás 80 százaléka belföldön van, 20 százaléka pedig Ausztriában, ahol a rendkívül szigorú járványügyi intézkedések még nagyobb kiesést okoztak a szállodák forgalmában.

A szállodalánc portfóliója 2021-ben három új szállodával bővült: megnyitott az osztrák Aiden by Best Western @ Stadtgut Hotel Steyr, a Boutique Hotel Bruggwirt, valamint az Accent Hotels üzemeltetésében fogad újra vendégeket a Hotel Bristol Budapest is. Az idén teljeskörű felújítás kezdődik a szállodalánchoz tartozó egyik Balaton-parti hotelben, továbbá a szegedi szálloda egy emelete is megújul. A fejlesztéseket a szállodák tulajdonosai finanszírozzák, a beruházások értékéről így az üzemeltető nem közölt adatot.

Magyarországon és Ausztriában is vannak idény jelleggel nyitva tartó szállodáik, ezért a létszám szezononként változó. Jelenleg 650 dolgozót foglalkoztatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!