Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

Gazdaság, 2024.04.16

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.

Nagy Balázs az Igazságos átmenet alap forrásainak szétosztásában a Kehop plusz monitoring bizottságának munkáját segítő albizottságok alakuló ülését követően ismertette: a keretből Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye klímasemleges gazdaságra átállását támogatják a 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban.

A rendelkezésre álló összeg a Kehop plusz program 1552 milliárd forintos pénzügyi keretének 7 százalékát teszi ki - tette hozzá. Jelezte: a pénzt a három vármegye munkaerő-átképzésre, technológiaváltásra, kutatás-fejlesztésre, megújuló energetikai infrastruktúrájának fejlesztésére, környezetkímélő háztartási energiatermelés támogatására, továbbá a bányavíztelenítés hatásainak kezelésére és a rekultivált bányaterületek újrahasznosítására fordítja.

Közölte: a pénzügyi segítséget vissza nem térítendő támogatásként kapják majd a pályázók. A források közül várhatóan még az év első felében elérhetővé válnak a mikro- kis- és közepes vállalkozások üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését célzó, zöld iparágakhoz kapcsolódó fejlesztések megvalósítását és az innovatív energiatermelést finanszírozó források - jegyezte meg.

Az év második felében lakóépületek energetikai korszerűsítésére, lakossági energiafelhasználás csökkentésére, környezetkímélő háztartási energiatermelésre is terveznek pályázatokat - mondta.

Szokolai Zsolt, az Európai Bizottság Regionális és várospolitikai főigazgatóság egységvezető-helyettese hangsúlyozta: az igazságos átmenet feltétele, hogy az az érintettek lehető legnagyobb mértékű bevonásával történjen. Ezt a cél szolgálja a kedden Egerben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen megalakult három albizottság is, amelyek irányítói és tagjai segítenek abban, hogy a pályázati kiírások a helyi érdekeket és szükségleteket szolgálják.

A tájékoztatón kiosztott sajtóanyag alapján az igazságos átmenet albizottságok elnökének Deli Daniellát, az Energiaügyi Minisztérium Klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárát választották.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!