Kilenchavi csúcson a brit gazdaság aktivitása

Gazdaság, 2024.02.22

Kilenc hónapja nem mért csúcsra emelkedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor erősödő teljesítménye miatt. Elemzők szerint ez azt valószínűsíti, hogy véget ért a brit gazdaság tavaly kezdődött recessziója.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) csütörtökön ismertetett előzetes felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 53,3-ra emelkedett februárban a januári 52,9-ről.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 53,3-as előzetes februári kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének gyorsuló ütemű növekedésére vall.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence üzleti főközgazdásza a februári felméréshez fűzött elemzésében közölte: a friss BMI-adatok alapján az a következtetés vonható le, hogy a brit hazai össztermék az idei első negyedévben 0,2-0,3 százalékkal növekszik negyedéves összevetésben.

Williamson szerint ez enyhíti azokat az aggályokat, hogy a tavalyi visszaesés áthúzódhat az idei évre, és mindez azt valószínűsíti, hogy a brit gazdaság recessziója már véget is ért.

Ugyanerre a következtetésre jutott a minap a Bank of England kormányzója.

Andrew Bailey a londoni alsóház pénzügyi bizottságának e hét elején tartott meghallgatásán kijelentette: egyértelmű jelek utalnak arra, hogy a brit gazdaságban 2023 második felében kialakult recesszió már véget ért.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minap ismertetett első becslése szerint 2023 negyedik negyedévében 0,3 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék az előző negyedévhez képest.

A tavalyi harmadik negyedévben 0,1 százalékos GDP-visszaesést mértek Nagy-Britanniában, a brit gazdaság így technikai recesszióban zárta a múlt évet. A konszenzusos meghatározás szerint ugyanis recesszió akkor alakul ki, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP-érték.

A Bank of England kormányzója azonban a parlamenti meghallgatáson úgy fogalmazott, hogy történelmi visszatekintésben "nagyon csekély" mértékű recesszióról volt szó, és a friss aktivitási adatok kifejezetten arra vallanak, hogy az idén már fellendülés kezdődött a brit gazdaságban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!