KIM-államtitkár: az innováció teszi ellenállóvá az országot

Gazdaság, 2023.05.16

Össze kell kapcsolni az innováció gazdasági, egyetemi és kutatóintézeti szereplőit, hogy minél több ötlet szabadalommá, majd üzletté válhasson, hiszen ez teszi Magyarországot ellenállóvá, ez a "jövőképesség záloga" - mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az Ipar napjai és az Automotive Hungary kiállítások megnyitóján a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban kedden.

Kiemelte: az évtized végére 9 ezer főre kívánják növelni az egymillió lakosra jutó kutató-fejlesztők számát az országban a jelenlegi 6 ezerről; 2010-ben 3 ezer volt ez a szám.

Jelenleg a GDP 1,6 százalékát, 900 milliárd forintot költ az ország innovációra, ebben is további erősítést terveznek - vetítette előre.

Az államtitkár megjegyezte, hogy Magyarország jelenleg a nemzetközi innovációs rangsorban a 34. helyen található, az unióban pedig a 21. Az a cél, hogy 2030-ra világszinten a legjobb 25 közé, Európában pedig a legjobb 10 közé kerüljön az ország - tette hozzá.

Rámutatott: megújították a magyar felsőoktatási rendszert, versenyképesebb lett a struktúra, növekszik az autonómia, az intézmények távolabb kerültek az államtól. Azzal folytatta, hogy a hallgatók háromnegyede mára modellt váltott vagy egyházi fenntartású intézménybe jár, továbbá 11 magyar egyetem került a világ legjobb 5 százalékába.

"A megújult magyar felsőoktatásba" idén 27 százalékkal többen jelentkeztek, ezen belül a műszaki, természettudományi és mérnöki-informatikai területen is átlag feletti volt a jelentkezés - emlékeztetett.

Beszélt arról is, hogy szükség van az innovatív vállalkozások számának megduplázására, a szabályozás és az innovátorokra háruló terhek csökkentésére. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a kiemelt területeken - digitalizáció, zöld átállás és egészségügy - az állam erősítse a tudományos tevékenységet.

Megemlítette azt is, hogy az egész Kárpát-medencére kiterjedő új tudományos park hálózat fejlesztését tervezik.

Felidézte, hogy az innovációt és a tudományos tevékenységeket a kormány a Neumann János Programon keresztül ösztönzi; az eredmények mérésére egy kilenc pontos javaslatcsomaggal készülnek.

Arra is kitért, hogy a mesterséges intelligenciát érdemes célzottan használni a kutatásokban és az oktatásban, nem szabad azonban hagyni, hogy az emberek életét "kormányozza".

Az Ipar napjai és az Automotive Hungary kiállításokat keddtől péntekig tartják; három pavilonban, 14 ország több mint 370 kiállítója mutatja be az ipar és a járműgyártás legújabb fejlesztéseit. A rendezvények fókuszában a zöld energia, az alternatív hajtások és az energiatárolás új formái állnak.

Az eseményen a Nagydíj pályázat keretében díjazták a leginnovatívabb vállalatokat, így a B Consulting Kft.-t, a DMG MORI HEITEC Digital Kft.-t, a Fath Kft.-t, a FANUC Hungary Kft.-t, az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft.-t, az Oxyma Systems Víz- és Légkezelés Technológiai Kft.-t és a Werth Magyarország Kft.-t; különdíjat kapott a Filamania Kft. és a Jouleing Kft.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!