Kínában csökkentek a fogyasztói árak októberben

Gazdaság, 2023.11.09

Októberben a vártnál nagyobb mértékben csökkent a fogyasztói árindex Kínában, elsősorban az élelmiszerárak több mint két éve legnagyobb visszaesésének köszönhetően a pekingi nemzeti statisztikai hivatal csütörtöki jelentése alapján.    

Októberben az egy évvel korábbihoz képest 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak Kínában a várt 0,1 százalékos csökkenés helyett az előző havi, éves bázison változatlan fogyasztói árindex után.

Az élelmiszerárak már a negyedik egymást követő hónapban csökkentek októberben, mégpedig 25 hónapja a legnagyobb mértékben, 4,0 százalékkal a szeptemberi 3,2 százalékos csökkenés után.

Az élelmiszerárak októberi csökkenése elsősorban a mezőgazdasági cikkek kedvező időjárásnak köszönhető bőséges kínálatára, valamint a sertéshús árának 30,1 százalékos zuhanására vezethető vissza. Szeptemberben 22,0 százalékkal csökkent a sertéshús ára.

A nem élelmiszer jellegű árucikkek ára, októberben is a szeptemberivel megegyező mértékben, 0,7 százalékkal emelkedett éves bázison. A ruházati cikkek ára 1,1 százalékkal nőtt októberben és szeptemberben is, az egészségügyi szolgáltatások ára 1,3 százalékkal, az oktatási szolgáltatásoké 2,3 százalékkal emelkedett mindkét hónapban.

Az élelmiszerárak és energiaárak nélkül kalkulált maginfláció októberben 0,6 százalékos emelkedés volt éves bázison, négy hónapja a legkisebb.

Havi bázison a fogyasztói árindex a várt stagnálás helyett 0,2 százalékkal csökkent a szeptemberi 0,2 százalékos havi emelkedés után.

A termelői árak októberben a 2,7 százalékos piaci várakozás helyett 2,6 százalékkal csökkentek éves bázison a szeptemberi 2,5 százalékos éves csökkenés után. A termelői árak októberben már a 13. egymást követő hónapban csökkentek.
http://www.stats.gov.cn/english/
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!