Kínában mérsékelten tovább gyorsult a feldolgozóipar teljesítményének növekedése júliusban

Gazdaság, 2020.07.31

Javult a kínai feldolgozóipar teljesítménye júliusban, de csak kis mértékben, miközben a szolgáltató szektor növekedése lassult júniushoz képest.

A nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által pénteken ismertetett adatok szerint a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,1 pontra emelkedett júliusban az előző hónapban mért 50,9 pontról. A feldolgozóipari BMI ezzel immár az ötödik egymást követő hónapja állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött. Elemzők lassuló növekedést, 50,7 pontot vártak júliusról.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorok teljesítményének növekedése mérséklődött júliusban. A gazdaság több mint felét adó ágazatok beszerzésimenedzser-indexe 54,2 pontra gyengült a júniusi 54,4 pontról. A mutató ötödik hónapja állt az 50 pontos határérték fölött.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a júniusi 54,2 pontról júliusban 54,1 pontra süllyedt.

A kínai GDP a járvány bénító hatása nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az első negyedévben - először zsugorodott azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat.

A második negyedévben a GDP már 3,2 százalékkal nőtt éves összevetésben. Negyedéves összevetésben a kínai GDP 11,5 százalékkal emelkedett április-júniusban az év első három hónapjához képest.

A járvány miatti bizonytalanság miatt a kínai parlament az idén nem jelölt ki GDP növekedési célszámokat.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő a minap 1,2 százalékról 2,7 százalékra javította Kína idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!