Király Nóra: a zöldenergiáról szóló párbeszéd célja, hogy mindenkihez eljusson a megújuló energia fontossága

Gazdaság, 2024.03.27

A zöldenergiáról szóló online párbeszéd célja, hogy mindenkihez eljusson a megújuló energia fontossága, és minél több ember megértse, hogy a terület kulcskérdés - hangsúlyozta Király Nóra, az igazságügyi tárca miniszteri megbízottja, a Zöld Követ Egyesület elnöke szerdán Békéscsabán, sajtótájékoztatón.

Király Nóra elmondta: a Közös ügyünk a zöldenergia online kérdőív tizenhárom kérdésből áll, amelyek a napenergiáról, a rezsicsökkentés fontosságáról, az elektromobilitásról és az atomenergiáról is szólnak. A cél a teljes megújuló energetikai terület lefedése volt - tette hozzá.

Úgy fogalmazott, az elmúlt években bebizonyosodott, mennyire fontos a zöldenergia és az, hogy megújuló forrásokból állítsuk elő a szükséges energiát. Ezért is tesz meg mindent a kormány, hogy Magyarország mind a zöldenergia-termelésben, mind pedig annak tárolásában is az élen legyen - fűzte hozzá.

Ismertette, a kormány minden esetben civil szervezetekkel, szakmai partnerekkel dolgozik együtt ezen a területen, a Zöld Követ Egyesület is egy ilyen szakmai együttműködő partnere a kormánynak.

Az egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy április 15-ig lehet kitölteni az online kérdőívet a zoldenergia.kormany.hu oldalon. Hozzátette: a felmérés eredményét a kormány be fogja illeszteni a következő zöldenergetikai programjába.

Herczeg Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, a 21. század egyik legnagyobb kihívása az energiabiztonság megteremtése és az energia előállítási módja. Hozzátette, Békéscsaba a napenergia szempontjából kedvező helyzetben van, mivel a napsütötte órák száma éves szinten meghaladja a 2500-at. A kormánypárti politikus megemlítette emellett a geotermikus és a szélenergia fontosságát is.

Vass Csaba, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese kiemelte: fontos, hogy a legtöbb energiát, amit felhasználunk, megújuló energiából biztosítsuk. Ezzel tudjuk azt elérni, hogy minél kevesebb olyan anyag kerüljön a környezetünkbe, ami kedvezőtlenül változtatná meg a légkört és klímánkat - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!