Kis Miklós Zsolt: több mint 40 milliárd forint jut külterületi utak fejlesztésére

Gazdaság, 2019.09.11

Több mint 40 milliárd forint fordítható külterületi, mezőgazdasági utak fejlesztésére a vidékfejlesztési program (VP) keretéből - mondta az Agrárminisztérium  vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy hajdúnánási külterületi út szerdai átadásán.

Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta: az összegből csaknem 900 településen dűlőutak felújítása, új mezőgazdasági utak építése valósul meg. A beruházások a hátrányos helyzetű, külterületen élők életét és az ott dolgozó vállalkozások munkáját is könnyebbé teszik.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság jelenlegi javaslata szerint a következő uniós pénzügyi ciklusban kevesebb pénz jutna a vidékfejlesztésre. Hozzátette: reméli, hogy az Európai Unió költségvetésének tárgyalása során ez a helyzet változik, és legalább ugyanannyi uniós és hazai forrás áll majd rendelkezésre a mezőgazdaság, az élelmiszeripar fejlesztésére és a külterületen élők életkörülményeinek javítására, mint a jelenlegi pénzügyi ciklusban.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere (Fidesz-KDNP) közölte: a 110 millió forint pályázati forrásból a Hajdúnánás határától mintegy két kilométerre lévő Katona-telep mezőgazdasági útját 1600 méter hosszan építették ki, továbbá vásároltak két útkarbantartó gépet is.

A város 24 ezer hektáros külterületén több száz dűlőút van. Ezek közül elsőként azért a Katona-telepen végezték el a beruházást, mert ott az út egyszerre tíz mezőgazdasági vállalkozás munkáját is könnyebbé teszi - fűzte hozzá a polgármester.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke elmondta: Magyarország csaknem 5 millió hektár szántóföldje jelentős nemzeti erőforrás, amelynek minél jobb kihasználása közös érdek. Kiemelt célnak nevezte a határ korszerű infrastruktúrájának megteremtését, amelybe a modern vízgazdálkodás, a vízhasznosítási rendszerek és a vízkormányzás kialakítása mellett a dűlőutak kiépítésének is fontos szerepet kell kapnia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!