Kissé javultak Nógrád megye gazdasági mutatói

Gazdaság, 2018.11.29

Kissé javultak Nógrád megye gazdasági mutatói 2017-ben, kedvezően alakult a foglalkoztatás és a vállalkozások árbevétele, de a térség csak apró lépésekben képes erősödni - fogalmazzák meg a megye múlt évi gazdasági folyamatait elemző TOP 50 című kiadványban.

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a megyei kereskedelmi és iparkamara és a Nógrád Megyei Hírlap 13. alkalommal adta ki a TOP 50-et, amelyben ismertetik: 2017-ben a foglalkoztatás aránya 50,9-ről 55 százalékra javult a megyében, és Nógrád ezzel elmozdult az utolsó helyről, maga mögé utasítva Somogy (51,8) és Tolna megyét (54,7 százalék). Az országos átlagtól még mindig 69 ezer forinttal marad el a Nógrád megyében alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete, amely tavaly 16 százalékkal 228 ezer forintra emelkedett.

Nógrádban 6979 gazdasági szervezet, 7140 egyéni vállalkozó, és 11 332 adószámos magánszemély működött a múlt évben, és bár számuk 5,5 százalékkal csökkent 2016-hoz képest, az összesített nettó árbevételük 1,3 százalékkal, 389 milliárd 285 millió forintra emelkedett. A hozzáadott érték is bővült 1,9 százalékkal, de a megye adózói így is csak az országos érték 0,4 százalékát produkálták mindkét területen.

Az elemzésben úgy fogalmaznak: Nógrád megye még a múlt évezred utolsó éveiben vált gazdasági tekintetben a leggyengébb lábakon álló hazai térséggé, amit azóta csak apró lépésekben képes erősíteni.

Külön fejezetben foglalkozik a kiadvány az ötven legnagyobb céggel, mint a gazdaság jelentős alakító tényezőivel. Ezekhez a vállalkozásokhoz kapcsolódott a nettó árbevétel több mint hattizede, az export 91 százaléka, a hozzáadott érték 59 százaléka. Az ötvenből 44-en nyereségesen működtek, a megyei adózás előtti nyereség négytizedét realizálták, együttesen 8 milliárd 553 millió forintot.

Ez a kör alkalmazta a nógrádi munkavállalók 44,2 százalékát. Az ötven vállalkozásból három foglalkoztatott 500-nál több alkalmazottat (ezret meghaladó létszámmal egy nógrádi cég sem rendelkezik).

A kiemelt cégek fele a kohászatban, a gépiparban, a kereskedelemben tevékenykedett, összességében is ezek a megye húzóágazatai. Az ötvenből 26 cég székhelye Balassagyarmat, illetve Salgótarján vonzáskörzetében található, tíz Rétság, hat Bátonyterenye, négy-négy pedig Pásztó és Szécsény környékén működött.

A TOP 50 adatai szerint - csakúgy, mint 2016-ban - minden kategóriában a balassagyarmati Mahle Compressors Hungary Kft. volt a legeredményesebb cég 2017-ben. Övé volt a legtöbb nettó árbevétel, hozzáadott érték, és átlagos állományi létszám is.

A nettó árbevétel alapján második a salgótarjáni Mitsuba Automotive Systems of Europe Kft., harmadik a berceli Nidec Sole Motor Hungary Kft. A hozzáadott értéket nézve a Nidec, valamint a salgótarjáni Salgglas Üvegipari Zrt. lett dobogós. A Mahle után két salgótarjáni cég, a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaság és a Salgglas foglalkoztatta a legtöbb dolgozót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!