Kissé lassult, de rekordközeli ütemben nőtt júliusban az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

Gazdaság, 2021.08.02

A vártnál kissé magasabb lett, de elmaradt az előző havi rekordtól júliusban az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet júliusi beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges adatai alapján.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI végleges értéke az előzetes 62,6 pontnál kissé magasabb, 62,8 pont lett júliusra vonatkozóan, csökkent azonban a júniusi 63,4 ponthoz képest.

A júliusi 62,8 pont az idén március óta a legalacsonyabb érték, de ezzel együtt is a feldolgozóipari teljesítmény lendületes növekedését tükrözi a második negyedévben elért rekordok után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedési ütemét számszerűsíti, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI értéke 12 hónapja, 2020 júliusa óta tartózkodik 50 pont felett és mutatja ezzel a gazdasági aktivitás erősödését. Az index tavaly áprilisban érte el mélypontját 33,4 ponton a járványvédelmi korlátozások miatt. Májusban 39,4 pontra, júniusban 47,4 pontra emelkedett, tükrözve ezzel a teljesítménycsökkenés ütemének lassulását. Júliusban pedig már 51,8 ponton állt az értéke.

Az idén júliusban a holland feldolgozóipar teljesítménye mutatta a legnagyobb növekedési ütemet a BMI 67,4 pontos értéke alapján, ami viszont 3 havi mélypontnak számít. A német BMI 65,9 pont lett, ami szintén három havi mélypont volt, az osztrák 63,9 pont lett, ez négy havi mélypontnak számít, csakúgy, mint Olaszország 60,3 pontja.

"Az euróövezeti feldolgozóipari teljesítmény növekedési ütemének némi lassulása júliusban összességében egyáltalán nem ad okot az aggodalomra a második negyedévi rekordok után" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátéve, hogy az elemzés egyes részletei azonban az iparvállalatok és beszállítóik fokozódó problémáira világítottak rá. Nevezetesen arra, hogy nem tudják elég gyorsan növelni a termelésüket a keresleti igények kielégítéséhez, ami árfelhajtó tényezőként jelent meg a gazdaságban.

"Annak ellenére is, hogy a kereslet már némileg lehűlt a gazdasági újranyitást követően elért forrásponthoz képest, a júliusban beérkezett megrendelések és a teljesítések közötti olló a felmérés 24 éves történetében a legnagyobb mértékben nyílt ki" - fogalmazott Chris Williamson.

Hozzátette: az árfelhajtó erők nem mutatják a gyengülés jeleit. Júliusban rekordmértékben nőttek a beszerzési árak a kínálatot messze meghaladó kereslet miatt, felfűtve ezzel a gazdasági szereplők ellátási biztonsággal szembeni aggodalmait.
https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/e8db275755144aeaa6fdaab039e1dfad
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!