Kissé nőtt az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya decemberben

Gazdaság, 2024.02.07

Az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya az elemzők által várttal összhangban némileg nőtt decemberben az előző hónaphoz képest - derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közzétett adataiból.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint decemberben az elemzői várakozásoknak megfelelően 62,2 milliárd dollár volt a hiány, 0,5 százalékkal magasabb a novemberi 61,9 milliárd dollárnál.

Az export 1,5 százalékkal 258,2 milliárd dollárra nőtt decemberben, elsősorban az ipari kellékek és anyagok, a fogyasztási cikkek, valamint az élelmiszerek, takarmányok és italok kivitelének bővülése miatt.

Az import decemberben 1,3 százalékkal, 320,4 milliárd dollárra emelkedett a novemberben jegyzett 316,2 milliárd dollárról a fogyasztási cikkek (ezen belül elsősorban a gyógyszerek, a mobiltelefonok és egyéb háztartási cikkek), valamint az ipari kellékek és anyagok importjának növekedése miatt.

A politikailag is kényes kínai relációban a külkereskedelmi mérleg hiánya az előző havi 21,5 milliárd dollárról 22,8 milliárd dollárra emelkedett decemberben.

A tavalyi teljes évben az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya 773,4 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 951,2 milliárd dollárral. Tavaly az export 35,0 milliárd dollárral, 1,2 százalékkal nőtt, míg az import 142,7 milliárd dollárral, 3,6 százalékkal csökkent az előző évihez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!