TV műsor

Kötelező vételi ajánlatot tett a Romgaz az ExxonMobil részesedésére a fekete-tengeri fölgázmezőben

Gazdaság, 2021.03.31

Kötelező vételi ajánlatot tett a Romgaz román állami gázvállalat az amerikai ExxonMobil olajvállalatnak a Neptun elnevezésű fekete-tengeri földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedésére - közölte szerdán a román vállalat.

Az amerikai óriásvállalat februárban bocsátotta áruba a részesedését. Korábban a Romgaz vezetősége 20 százalékot akart megvásárolni, de a bukaresti hatóságok végül a teljes 50 százalékos csomag megszerzéséről döntöttek.

A Neptun elnevezésű földgázmező kitermelési jogát 50-50 százalékban birtokolja az Exxon és az osztrák OMV.

A Hotnews.ro román hírportál úgy tudja, hogy amennyiben a tranzakció létrejön, a román hatóságok felgyorsítják a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvény módosításának elfogadását. A jogszabályt korábban olyan formában fogadta el a román parlament, hogy nem elég befektetőbarát, ezért az OMV 2021-re halasztotta a kitermelés megkezdéséről szóló döntését.

A hírportál szerint a bukaresti hatóságok azért nem módosították korábban a jogszabályt, hogy ezzel megkönnyítsék a tranzakció létrejöttét, ugyanis ha túl kedvező befektetői feltételeket állapítanak meg, akkor az Exxon drágábban adhatná el a részesedését vagy akár megtartaná azt.

Virgil Popescu miniszter kedden elmondta, a kormánykoalíció fogja beterjeszteni a parlamentben a törvénymódosító indítványt, amelyet a testület reményeik szerint elfogad a jelenlegi ülésszakban.

A Neptun Deep névre keresztelt földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gázmennyiség rejlik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!