Közbeszerzési kartell miatt büntetett a GVH

Gazdaság, 2022.03.31

A Gazdasági Versenyhivatal 42,8 millió forintos bírságot szabott ki három építőipari vállalkozásra - a Ponty-Poronty Kft.-re, az Operon Group Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re és az Építő Szolgáltató Bt.-re - piacfelosztó és árrögzítő magatartásuk miatt - tájékoztatta a GVH csütörtökön az MTI-t.

A közleményben kiemelték: a cégek tavaly nyár végén összejátszottak egy bajai kormányhivatali épület energetikai felújítására kiírt közbeszerzésen.

A tendert kiíró Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal szakembereinek szemet szúrt, hogy a dokumentációkon ugyanazon cég fejléce szerepel, emellett a véletlennel nem magyarázható azonosságok találhatóak az ajánlatok tartalmában, ezért értesítették a hivatalt - ismertették.

A versenyhatóság tájékoztatott arról, hogy rajtaütést tartottak a vállalkozásoknál, ahol további közvetlen bizonyítékokat szereztek az összejátszásra.

A GVH különösen súlyos jogsértésként tekint a közbeszerzési eljárásokkal összefüggő versenykorlátozásra, ezen belül is a legsúlyosabb kategória a piacfelosztó és árrögzítő magatartás - hívták fel a figyelmet. A hatóság ugyanakkor tekintettel volt arra is, hogy a cégek kis-és középvállalkozások, továbbá az eljárás során mindhárman elismerték a jogsértést.
(MTI)

Címkék

GVH Bírság Ponty-Poronty Kft. Operon Group Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építő Szolgáltató Bt.
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!