Külföldi befektetők szerint Románia nem ért el jelentős előrelépést a bürokrácia visszaszorításában

Gazdaság, 2020.12.10

Románia nem ért el jelentős előrelépést az elmúlt fél évben a bürokrácia csökkentése terén - vélik  Romániában jelen lévő külföldi befektetők, akik további lépéseket várnak ez irányban az új román kormánytól.

A romániai Külföldi Befektetők Tanácsa (FIC) csütörtöki közleményében úgy értékelte, hogy a koronavírus-járvány miatti nehéz időszak áthidalásában a hatóságoknak együtt kell működniük az üzleti szférával annak érdekében, hogy eredményeket érjenek el olyan fontos területeken, mint a bürokrácia visszaszorítása, az adóbehajtás hatékonyabbá tétele, a különböző szabályozási és törvényalkotási patthelyzetek elkerülése. Úgy vélték, hogy ezek a legproblematikusabb területek, ahol nem érzékeltek jelentős javulást az elmúlt hat hónapban.

A külföldi befektetők szerint az adóbehajtás hatékonyabbá tétele és az adócsalás visszaszorítása jelentősen növelhetné a román államháztartás bevételeit, a digitalizálás folytatása a közszférában megkönnyítené az üzleti szférának és az állampolgároknak az állami intézményekkel való érintkezést. Úgy vélik, az egészségügyi és gazdasági válság alkalmas pillanat arra, hogy ezeket a reformokat elvégezze a román kormány.

Emlékeztettek, hogy a járvány okozta válság csökkentette a beruházási kedvet, a külföldi befektetők csaknem 39 százaléka állította egy felmérésben, hogy a beruházásokra várhatóan kevesebbet költ a következő egy évben, mint ahogy korábban tervezte.

Romániában vasárnap voltak parlamenti választások, az új jobbközép koalíciós kormány hivatalba iktatása karácsony előtt várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!