Kutatóintézet: csökkenhet az infláció Németországban az év második felében

Gazdaság, 2022.05.27

Csökkenhet az infláció Németországban az év második felében a müncheni ifo gazdaságkutató intézet pénteken ismertetett felmérése szerint.

A német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézetei közé tartozó ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) szerint az infláció lassulását jelzi előre, hogy hosszú idő óta először csökkent az áremelésre készülő vállalkozások aránya.

Az intézet úgynevezett árvárakozási indexe - amely a következő három hónapban áremelést tervező cégek arányát mutatja meg - az áprilisi 61,8 pontról 57,8 pontra csökkent májusban.

Ez ugyan még mindig a második legmagasabb érték a rendszeres felmérések kezdete, 2005 óta, "de a tendencia arra utal, hogy a havi inflációs ráta, ha nagyon lassan is, de a 7 százalék fölötti szintről 6 százalék alá süllyed az év második felében" - mondta ki Timo Wollmershäuser, az ifo konjunktúra-kutatási részlegének felelőse az intézet közleménye szerint, hozzátéve, hogy az év egészét tekintve 6 százalék körüli infláció várható.

Az árvárakozási index csökkenése majdnem minden ágazatban megfigyelhető. Az egyetlen kivétel a kiskereskedelem, ahol 75,6 pontról 77,4 pontra emelkedett az index. Az ágazaton belül leginkább az élelmiszerekkel, élvezeti cikkekkel és italokkal foglalkozó kereskedők számítanak drágulásra, körükben a mutató értéke 100 pont, vagyis minden kereskedő az árak további emelkedésével számol.

Ugyanakkor a feldolgozóiparban az áprilisi 72,6 pontról 67,4 pontra, az építőiparban 64,7 pontról 56,9 pontra, a nagykereskedelemben 79,3 pontról 68,1 pontra, a szolgáltató szektor vállalkozásainál 51,4 pontról 46,7 pontra csökkent az ágazati árvárakozási mutató.

A gazdaság egészét jellemző árvárakozási index a koronavírus-járvány első szakaszában, 2020 tavaszán rövid ideig a negatív tartományba süllyedt, vagyis többségben voltak az árak csökkenésével számoló cégek. A mutató azóta folyamatosan emelkedett, 2021 második felében már 40 pont felett volt. Az idén áprilisban regisztrált 61,8 pont minden korábbinál nagyobb érték. Erről a csúcsról fordult vissza a mutató májusban.

Az infláció a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi, áprilisi adatai szerint 7,4 százalékra emelkedett az előző havi 7,3 százalékról. Ez negyvenegy éve, 1981 óta a legmagasabb szint. Különösen az energiaárak emelkedtek jelentősen, ami a Destatis számításai szerint nagymértékben befolyásolja a magas inflációs rátát. Az infláció májusi alakulásáról hétfőn közölnek adatokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!