Lantos Csaba: az ellátásbiztonság növelése és a megfizethető energia a kormány egyik legfontosabb célkitűzése

Gazdaság, 2023.06.05

(MTI) - Az ellátásbiztonság növelése és a megfizethető árú energia biztosítása a kormány egyik legfontosabb célkitűzése a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele mellett - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter az első Budapest Geothermal Energy Summit konferencián hétfőn Budapesten.

A miniszer prezentációjában kiemelte, hogy a háború előtt az európai ipar az olcsó orosz energiaforrásokra épült, de ennek a korszaknak vége szakadt. Sok nyugati ország egy másikra cserélte a függőséget - jelezte. Példaként hozta fel, hogy márciusban az Egyesült Államok Európa legnagyobb nyersolaj exportőre is volt az LNG szállítások mellett.

Az európai országok energiaimport-függősége eltérő. Magyarország a 71 százalékos uniós átlag felett áll, energiaszükségleteinek 76 százalékát importálja. A behozatal csökkentéséhez új stratégiára van szükség, a hazai források növelése biztosíthatja az ország energiaszuverenitását.

Hangsúlyozta, hogy a lakossági és ipari fogyasztók villamosenergia-igényének jelentős növekedése várható 2030-ig. A nagy ipari fogyasztók megjelenése, valamint az időjárásfüggő energiahordozók rendszerbe illesztése további beruházásokat igényel a villamosenergia-hálózatban.

Az uniós helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) forrásainak nagy részét energetikai beruházásokra fordítja a kormány és az energiaátállás finanszírozására a korábbi költségvetési ciklus ötszörösét biztosítják - mondta a miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!